Bos in Barreiros: Brocante Markt

Vandaag was weer zo’n ouderwetse zonnige Portugese dag met een windje in Barreiros. Het is zondag, wanneer ik dit schrijf. Scherper gesteld, het is de derde zondag van de maand. Op die derde zondag wordt in het naburige stadje Vila Verde, een kilometer of acht verwijderd van onze Bed & Breakfast, sinds mensenheugenis een brocantemarkt gehouden. De gehele regio trekt daar naar toe. Alle marktlieden met kapje en desinfectiepompjes, maar de Portugezen worden losser. Meerdere personen liepen al weer blootsmonds rond. Toeristen, nee die zijn er nog niet. De mensen die we tegenkomen zijn locals. Het is een leuke markt en ik leg je uit waarom.

Markten worden er in Portugal vele georganiseerd en eigenlijk hebben ze allemaal hun eigen charme. In het agrarische gebied kun je langs de weg verkooppunten tegenkomen, waar veelal één of enkele ouderen hun vruchten, bloemen en groenten verkopen. De Mercado is de dagelijkse ochtendmarkt in de grotere plaatsen. Altijd overdekt en bijna nooit gesloten onder normale omstandigheden. Veel lokaal aanbod van eten: goede kwaliteit en een redelijke variatie. Daarnaast wordt er in grotere plaatsen een fair georganiseerd. In omvang is die veel groter en het aanbod is ook anders. Kleding, keukengerei, gereedschap, diggelen, schoenen. Aan de uiteinden worden nog levende opfokvogels zoals kippen, eenden, ganzen, zwanen en soms ook patrijzen, konijnen en kwartels verkocht. Ook groentes, eieren en tuinplanten en -bomen zijn daar verkrijgbaar. Daarnaast worden er in een regelmaat van wekelijks, maandelijks of op een speciale dag aanvullende markten georganiseerd. Bijvoorbeeld is er iedere zondag een gevarieerde kleine dagmarkt met eten, muziekdoosjes en worst in Vila Verde. Maar daar gingen wij vandaag niet naar toe. Ons doel was de brocante!

Brocante Markt

Een Portugese brocante is niet vergelijkbaar met de Belgische of Nederlandse antiekmarkten van tegenwoordig. Immers, daar worden we vooral geconfronteerd met onvervalste handelaren. Niks mis mee, maar het beïnvloedt wel de prijsstelling en deelnemende partijen. Wij hebben jaren in Den Haag de antiekmarkt bezocht en kennen ook in Amsterdam verschillende verkoopplekken: nee, dat is het niet. Franse brocantemarkten komen wel meer in de Portugese richting. Een uiterst gevarieerd aanbod van huisraad kom je daar tegen. Ook de winkels kennen een vergelijkbaar aanbod. Helaas, dat is niet het geval op de Portugese brocante markt.

De plek van de markt is de dorpsboulevard. Een fantastische ramblas met platanen, omringt door winkels en advocatenkantoren. Terrasjes zijn weer uitnodigend uitgestald en worden goed bezet. Er zijn verkopers met tafels, maar veel van het aanbod ligt, al dan niet in kratten samengevoegd, op een groot gekleurd plastic zeildoek. Geen eten te koop op de markt, maar er staan wel foodtrucks met worstjes en junkfood. Het geheel is netjes georganiseerd. Ieder loopt er in een lang lint achter elkaar: botsingen zijn uitzonderlijk. De leeftijd van de gemiddelde verkoper ligt boven de 70. Er is gewoon nooit iets weggegooid, en daardoor is het aanbod uitermate gevarieerd,  bijna per verkoopplek. Vandaag lag een cd van Vanessa, naast de Nederlandse botervloot [er stond echt boter op!]. We zagen ook nog klompjes uit Holland. Maar verder … het doet mij altijd denken aan de oude Waterloopleinmarkt in Amsterdam: van voor de bouw van de Stopera. IJzeren gereedschap, bromfietsen, onderdelen, linnen en lakens door de mevrouw zelf geborduurd, oude lege vogelkooien, horloges van de vorige eeuw, borden en kopjes met veelal een Portugese oorsprong, hoefijzers, het houdt niet op. Ik heb vandaag twee watersproeiers voor de tuin aangeschaft.

Kortom, wanneer je  in Portugal bent, bezoek dan absoluut zo’n markt. Je zult er geen spijt van krijgen, want gewoonlijk houdt je je geld in je zak.

Adeus! A te proxima ver. Veel plezier op de markt!

Gerard

Gerard schrijft een aantal malen per jaar een nieuwsbrief vanuit B&B Villa Branca Barreiros, waarvoor je je kunt aanmelden via de website.