Bos in Barreiros: Miradouro do Monte do Picoto

Braga is de derde stad van het land. Het heeft een rijke geschiedenis en daarin hebben eigenlijk alle historische personen hun plek opgeëist. De rijke historie heeft haar sporen achtergelaten. De ijstijd bracht enorme rotsblokken en sliep ruimte voor de rivieren in de bergen die de stad omgeven. Nog steeds gaat er levend water door de stad. Niet in de vorm van een megagrote rivier als de Douro of de Taag, maar bescheiden. Boven de stad de Rio Cavádo en in het zuiden de Rio Alvo. Door het centrum stroomt de Rio Este. Daarmee wordt ook duidelijk hoe de stad haar groene uiterlijk heeft kunnen behouden. Rond de stad de verschillende bergtoppen vanwaar je een prachtig zicht hebt op de stad.

De belangrijkste en hoogste top is die van Sameiro: ik schreef daar eerder over. Maar er zijn meer uitkijkposten. Ze worden geduid met bruin gekleurde borden, waarop een verrekijker is geplaatst. Wel opletten, want je bent er voorbij, voor je het weet. En die miradouros dagen je uit voor een wandeling of fietstocht naar boven, waar je beloning in alle gevallen een geweldig uitzicht zal zijn.

Wij hebben een mooie, enigszins winderige dag uitgekozen om naar de Miradouro do Monte do Picoto te gaan. De Miradouro do Monte do Picoto is een unieke habitat voor planten en insecten. Deze miradouro staat in de top-15 te bezoeken plaatsen in Braga. Oh?

Miradouro do Monte do Picoto

Verschillende informatieborden tonen planten en insecten die je tegen zou kunnen komen: immers de natuur laat zich niet dwingen. In tegenstelling tot veel andere miradouros is de weg er naar toe goed te berijden. Geen slingerende bochtenweg, waar de passagiers achter in de auto misselijk van zouden kunnen worden, maar een keurig aangelegde asfaltweg. Langs de rand ruimte voor de fiets. Indien je vanaf de voet wilt gaan is er ook nog een ander pad, dat je meer van de natuur laat beleven. Je loopt de bebouwing uit naar boven en passeert verschillende grote granieten stenen. Dit voetpad kent geen treden, het is hellend aangelegd en biedt diverse plaatsen om even puffend te genieten van de weidsheid. Op verschillende plaatsen zijn picknicktafels die regelmatig worden benut. Schaduw van de bomen dragen bij aan de verkoeling. Je loopt er niet alleen: ik ben iedere keer andere wandelaars tegengekomen. En de Portugezen groeten je met Boa Tarde: inderdaad ik wandel er in de middaguren.

Miradouro do Monte do Picoto

En dan ben je boven. Natuurlijk staat er een kruis. Er is een platform gebouwd, waardoor je een panorama-uitzicht hebt over de stad. Als eerste is natuurlijk de blik op Bom Jesús en Basilica de nossa Senhora de Sameira bijzonder. Je kunt beiden van een nieuw perspectief bekijken, waarbij de grootsheid en positionering indrukwekkend zijn. Het oude voetbalstadion ligt aan de voet van de berg Picoto: op zondag zal het op de uitkijkpost en het pad er naar toe wel druk kunnen zijn. We zien de woningen en bedrijven, hebben goed zicht op de hoofdstraat van de stad en net als iedereen, zoeken onze ogen naar herkenningspunten. De geluiden van insecten worden ondersteund door de geluiden van de rondweg van Braga.

Miradouro do Monte do Picoto

Wellicht dus eens een prachtig uitstapje: Rua do Miradouro Monte do Picoto, Braga.

Gerard Bos runt sinds twee jaar samen met zijn vrouw Elly in Barreiros de luxe bed en breakfast Villa Branca Barreiros. De B&B is het gehele jaar open. Volg hen op Instagram en Facebook!