Bos in Barreiros: Monção

“Dat is zo mooi! Daar moet je eens naar toe”. Inderdaad iets verder, ruim een uur, maar absoluut de moeite waard. De oude vestingstad Monção. Gelegen aan de grensrivier de Minho. Uitzicht op Spanje. De rit vanuit Barreiros verliep als vanouds. Over de autostrada van af Ponte de Lima, het eerste deel binnendoor door de verschillende dorpjes.

Langs de vele autostands. De zwembadwinkels. De wijngaarden van de Vinho Verde. Bocht na bocht een nieuw vergezicht dat de moeite waard is. Door het golvend groene landschap waarin de autostrada is getrokken. Forse hoogteverschillen nu en dan, want de Costa Verde kent meerdere bergruggen die gepasseerd dienen te worden. Een geweldige rit over een geweldige weg, die dankzij de Europese Unie is aangelegd. Het laatste deel van de  route gaat opnieuw binnendoor en haalt de vaart weer uit de route. Maar de borden geven dan inmiddels met grote regelmaat de naam van Monção aan. We zijn er bijna en rijden rechtstreeks op het historisch centrum af om daar te parkeren. Met de zon op onze rug wandelen we naar de grensrivier om ons te laven aan het uitzicht.

Bos in Barreiros: Monção

Monção is een vestingstad en de restanten zijn indrukwekkend. Hoge stenen muren hebben de stad vele jaren kunnen beschermen en zijn bewaard gebleven voor ons, de bezoekers. Een wandeling meer dan waard. Grote delen zijn nog in tact. Behalve die vestingwerken is er nog meer te zien. Het is in het uiterste Noorden van Portugal, en nog steeds de Costa Verde, waar de Vinho Verde haar grote hoogte bereikt. In het Museu Alvarinho kun je daar alles over te weten komen. Wil je liever buiten blijven? De gemeente kent meerdere wandelingen met ieder een eigen karakter, dus de actieve bezoeker heeft volop keuze. Een eco-track langs de rivier? Bergop? Bergaf?

Bos in Barreiros: Monção

Ik ga geen opsomming doen van de kerken, musea, historie of beelden. Ik verwijs graag naar de goed gedocumenteerde site van het VVV voor de diverse culturele spektakels die in deze stad plaatsvinden door het jaar heen. Maak daarvoor een trip in je reis naar de Minho. Onderbreek bijvoorbeeld je verblijf bij ons met een city break naar Monção. Nog niet overtuigd? Laatste poging van mij: ik heb er de allerbeste hamburger van Portugal gegeten. Bingo bij Olmo Hamburgeurea Artesanal.


Gerard en Elly hebben in Noord-Portugal, in Barreiros, een Bed & Breakfast. Villa Branca Barreiros is het hele jaar open, voor maximaal twaalf gasten. Na boeking ontvang je een door Gerard en Elly ontwikkelde gids met interessante plaatsen en dingen om te doen.