Bos in Barreiros: Mosteiro de São Martinho de Tibães

Het wordt in Portugal gezien als één van de meest indrukwekkende kloosters. Het is beroemd vanwege het houtsnijwerk, de verfijnde toepassing van materialen, de omvang en haar geschiedenis. Het Klooster van Martinus in Tibães. Mire de Tibães is een klein dorp de gemeente Braga. Vanuit het klooster zie je de Ikea staan. Het ligt er bijna tegenaan. Dit klooster is voor veel van onze gasten een bezoek meer dan waard.

In de tweede helft van de zeventiende eeuw is het klooster gebouwd op de restanten van een veel ouder klooster. Dat eerste klooster dateert uit de 11de eeuw. De restanten van dit eerste gebouw zijn voor een deel bewaard gebleven en zijn zichtbaar voor bezoekers. Het werd het moederhuis voor de Sao Bento congregatie voor Portugal en Brazilië. In het klooster werd gewoond, gewerkt en gerecreëerd. De grote oude keuken met grote ovens zijn nog gebleven. Het gymnasium – de sportschool van vroeger – is verplaatst en vergroot in de open lucht. Toen het nieuwe, huidige klooster klaar was voor bewoning en werken, weet dat er opnieuw meerdere jaren nodig waren om het te bouwen, werd het complex vervolgens  gestaag uitgebreid. Maar in 1834 werd het klooster gesloten en kwam het in verval. Het klooster is in haar geheel subject van een restauratie en rehabilitatieprogramma. De Europese Unie en de Republiek Portugal dragen inmiddels financieel bij aan de vele herstelwerkzaamheden. En herstelwerkzaamheden waren nodig: tijd en branden hadden grote schade aangebracht. De resultaten zijn geweldig mooi. Hoogtepunten zijn er meerdere.

Mosteiro de São Martinho de Tibães

De kloosterkerk mag niet onbenoemd blijven, vanwege haar praal en pracht. Zoals in iedere Rooms Katholieke kerk zijn er meerdere kapelletjes, opgedragen aan verschillende heiligen. Het grote altaar is indrukwekkend met haar versieringen. De hoogte van de kerk maakte het mogelijk een indrukwekkend orgel en koor te bouwen. Vanaf het koor ontstaat een totaal nieuw zicht op de kerk. Naast de kerk bezoek je de sacristie. Ook deze staat vol historische feiten: meubelen, beelden en schilderijen. Beiden, kerk en sacristie zijn nog steeds in gebruik en gelden als een bedevaartoord. En, zie ik nou een schilderij van mijzelf hangen?

Er is veel werk verricht aan het kwadrant op de eerste en tweede verdieping. Vanuit heel het land zijn materialen naar hier gebracht, zoals marmer, hout, goud. Daardoor wordt de grandeur zichtbaar van dit monumentale klooster. De ruime gangen, de plafonds, de gerestaureerde kamers van de geestelijken, de historische toiletruimtes. Maar deze worden door het “Chapter House”, een grote zaal met helden uit de geschiedenis van het klooster en de katholieke kerk, met schilderijen en grote tegelplateau’s (ja, het is natuurlijk Portugal!) in hun pracht en praal nog overtroefd.

Mosteiro de São Martinho de Tibães

De indrukwekkende tuin moet in de gloriejaren geweldig zijn geweest. Nog resteren er delen van de prachtige tegelranden rond de trappen. Zichtbaar zijn de niveaus in de tuin, de bloemen, de fruitbomen, de rust plekjes en de fonteinen. Er zijn verschillende wandelingen in de tuin uitgezet, die de moeite van de inspanningen waard zijn.

Het klooster wordt bemenst door vrijwilligers en religieuzen uit Brazilië. Het restaurant is geweldig. Het hotel supermodern. Kortom, ik bezoek het klooster jaarlijks. Kosten zijn € 2,00 per persoon. Op maandag is het gesloten. Bezoek ook de winkel en eventueel de bibliotheek. Het klooster is goed bereikbaar per auto, maar er is ook een goede busverbinding.

* Rua do Mosteiro, nº 59, 4700-565 Mire de Tibães.


Gerard en Elly hebben in Noord-Portugal, in Barreiros, een Bed & Breakfast AL/98139 Villa Branca Barreiros. De B&B is het hele jaar open voor maximaal twaalf gasten. Na boeking ontvang je een gids met interessante plaatsen om te bezoeken in de omgeving, en natuurlijk staat ook dit klooster daar in.