Waar rivieren samenkomen in Arcos de Valdevez. We bezochten in het najaar Arcos de Valdevez met onze vrienden Henri en Geke. Een lekker drankje in een rivierpaviljoen, een korte wandeling voor een eerste indruk en verder weer. We waren op weg naar Penêda, onderdeel van het grootste nationaal park van Portugal. Daar zal ik ook wel weer eens wat woorden aan wagen, maar niet nu. Arcos de Valdevez liet een goede indruk achter, dus mijn Patrona gaf opdracht om daar opnieuw naar toe te rijden. Wij hanteren de stelregel om op de heenreis altijd binnen door te gaan, en eventueel de terugweg over de autostrada – de snelweg – of de tolweg (soms).
De rit naar het stadje neemt ongeveer veertig minuten in beslag en slingert op sommige stukjes nogal. De weg is goed, al moet je de snelheid van de Portugezen nooit overnemen. Die hebben immers bijna allemaal een “sportieve rijstijl”. En Portugese wegen kennen op de binnendoor routes regelmatig onoverzichtelijke bochtjes, hoekjes, versmallingen, overstekend vee, wilde bejaarden met bossen hout op het hoofd. Kortom, oppassen geblazen. De binnendoor route vanuit Barreiros passeert alleen het stadje Ponte de Barco – zeker ook de moeite waard – maar voor het overige zijn het gehuchten. Het ligt hoger boven Amsterdams Peil, en dit leidt tot prachtige vergezichten. Wij genieten natuurlijk van de landbouw, maar kijken ook met argusogen naar de huizen, boven op de bergen. Die bewoners moeten wel een gigantisch uitzicht hebben door het jaar heen. Waar doen ze het van?
Maar je komt uiteindelijk voor Arcos de Valdevez. Stad tegen de bergen aan. Iets over de omgeving? De stad ontstond op een snijpunt van meerdere rivieren; Rio Lima, Rio Vez, Rio Azere, Rio Cabreiro. Meerdere rivieren leiden tot watergeweld. Watergeweld in de oude dagen betekende natuurlijk ook dat de mensen gingen bouwen op de hoger gelegen delen. Armere gezinnen woonden van oudsher in meer risicovolle delen bij de rivier. Zij hadden geen geld voor steen. Stenen huizen vinden we nu overal, helaas, want het houten bouwsel van destijds is verdwenen.
Arcos de Valdevez wordt doorsneden door die geweldige rivier Lima. Waar nu het economisch centrum van de stad ligt, was vroeger het risicogebied. Dus aan de andere kant liggen de historische bezienswaardigheden. Manor House Giela is een kasteel van ver gezien, de oude kerken, historische gebouwen.
Deze relatief kleine stad organiseert jaarlijks het grootste carnaval van Noord Portugal! Google maar eens. En de stad kent mooie wandelroutes van enkele kilometers en matig tot forse hoogteverschillen: recreatief èn uitdagend. De stad kent veel water gerelateerde interessante plekken om te zien. Cascades. Waterversnellingen, maar ook watervertragingen. Een boulevardwandeling brengt je bij de vistrap, waar je altijd de vis kunt vinden op weg naar boven. Diverse bruggen geven gelegenheid om van de verschillende gezichtspunten op stad en water te genieten. O, ja en die Arcos, dat is de prachtige brug over de Lima. Niet middeleeuws, maar niet minder fotogeniek.
Wij eindigden natuurlijk met een Vinho Verde aan de Lima-oever. Lekker uitstapje. Begin bij het toeristencentrum! Arcos de Valdevez is goed bereikbaar via zowel de Nationaal Route, als de Autostrada.
Gerard Bos runt sinds twee jaar samen met zijn vrouw Elly in Barreiros de luxe bed en breakfast Villa Branca Barreiros. De B&B is het gehele jaar open. Volg hen op Instagram en Facebook!