Recept: Barriga de Freira

De lekkernijen die gemaakt worden met veel suiker en eigeel hebben een verzamelnaam in Portugal: doçaria conventual. Dit vertaalt zich in “zoetigheid uit het klooster”. Dit nagerecht heeft dan ook een lichtelijk aparte naam/vertaling: buik van de non (Barriga de Freira). Een leuk recept dus voor diegene die visueel is ingesteld. 😉

In de Middeleeuwen waren er vele kloosters in Portugal. De nonnen gebruikten eiwitten voor het stijven van kleding en bleven daardoor met een groot aantal eidooiers zitten. Van weggooien was geen sprake, dus werden de eidooiers gebruikt om gebakjes van te maken. Ieder klooster kende een eigen vorm, smaak en techniek en deze hebben de tand des tijds doorstaan. Waar je ook bent in Portugal, je kan ergens dichtbij een traditioneel gebakje/toetje van het naburige klooster eten.

Goed voor ongeveer 6 personen.

Ingrediënten

6 eieren
250 gram suiker
125 ml water
100 gram brood
100 gram amandelmeel of fijngemalen blanke amandelen
2 eetlepels boter
1 à 2 citroenschillen
kaneel

Bereiding

Zet een middelgrote pan op het vuur met hierin de suiker, de citroenschil(len) en het water. Laat de siroop langzaam opwarmen tot ongeveer 108ºC graden (ponto de pérola).

Om te weten of je de juiste temperatuur hebt bereikt kun je de suikersiroop van een houten lepel laten druipen. Als je aan het einde een klein pareltje van siroop op het puntje ziet ontstaan, dan heb je ponto de pérola bereikt.

Snijd de bovenkant van een Pão Alentejano (of een vergelijkbaar brood) en haal met je vingers het binnenste eruit. Dit recept is ideaal om oud brood op te maken! Weeg 100 gram van dit ‘broodkruim’ af en doe het in de keukenmachine of blender. Maal het nu zo fijn mogelijk.

Klop de eieren los in een beslagkom en voeg hier vervolgens je broodkruim en amandelmeel aan toe. Roer alles goed door elkaar en voeg dan rustig, in een straaltje en onder voortdurend roeren, de suikersiroop toe. Vergeet niet vooraf je citroenschil(len) te verwijderen.

Snijd je boter in kleine stukjes. Schep je mengsel terug in de pan en breng rustig aan de kook. Voeg zodra het warm begint te worden je boter in beetjes toe. Blijf roeren tot je substantie dikker wordt en haal dan van het vuur. Pak een mooie schaal of kom en schep je hete mengsel hierin.

Laat rustig afkoelen en bestrooi je Barriga de Freira voor het serveren met wat kaneel.

Bom apetite!

Variatietip: je kunt ook melkbrood/brioche gebruiken als basis.

Barriga de Freira

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.