Batata doce

De zoete aardappel, je ziet hem tegenwoordig steeds vaker in de Nederlandse supermarkten. Ze zijn supergezond en een interessant alternatief voor de normale pieper. In Portugal zijn ze al jaren fan van deze variant. Daar liggen ze standaard bij de groenteboer, op de markt en in de supermarkt.  Vandaag laten wij je zien hoe je super simpel een zoete aardappel klaar kan maken. Handig als je ze eens wil proberen, maar eigenlijk geen idee hebt wat je ermee moet.

De zoete aardappels worden in Portugal bij verschillende typisch Portugese gerechten geserveerd. Maar ook worden ze soms op zichzelf klaargemaakt om van te snoepen (ze zijn immers zoet) en niet altijd als onderdeel van een maaltijd. Het is dan een soort gezonde after-school snack.  Het recept wat we vandaag voor jullie hebben kan werkelijk iedereen. Je hebt niets anders nodig dan zoete aardappelen en een oven!

Ingrediënten

Zoete aardappelen

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden. Prik met een vork een aantal keer in de aardappels en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Schuif in de oven en bak 45 tot 60 minuten (afhankelijk van de grootte).

Zodra ze klaar zijn haal je ze uit de oven en snijd je voorzichtig (ze zijn heet) een kruis in de schil met een mesje. Druk de aardappel iets open en smullen maar! Je kunt hem gewoon uitlepelen, zo vers uit de oven.

Wil je hem iets meer aankleden, doe er dan bijvoorbeeld een klontje boter en een beetje kaneel op. Ze zijn er ook met hartige toppings, maar dan vaak als onderdeel van een maaltijd.

Bom apetite!

PS: de zoete aardappelen zijn volgende week in de aanbieding bij Albert Heijn!