Een paar weken geleden kon je op de website lezen over Heleen haar bezoek aan het Parque Natural do Alvão, in het noorden van Portugal. Vandaag neemt ze ons mee naar Vila Real en de omgeving daarvan. Ze vertelt ons wat er allemaal te doen is en waarom dit plekje het bezoeken waard is. Lees mee over prachtige kerken, wijngaarden en goed verstopte archeologische vindplaatsen!
Op twee uur rijden van Porto ligt Vila Real, een typische provinciestad waar een groot deel van de lokale industrie is gevestigd. Het is ook één van de weinig steden in Noord-Portugal dat nog steeds groeit. Aantrekkelijk is de stad niet met haar vele nieuwbouw en chaotische wegenstructuur. Haar ligging is wel perfect. De Douro-vallei ligt op nog geen 20 minuten rijden en in een uur ben je in Viseu, Amarante en Montesinho. Vila Real zelf herbergt ook nog een aantal aantrekkelijke bezienswaardigheden, waardoor het meer is dan alleen een uitvalsbasis.
De zeer behulpzame medewerkers van het toeristeninformatiecentrum geven je niet alleen een goede kaart met alle bezienswaardigheden van Vila Real, maar vertellen er ook met enthousiasme over. De stad kent vele geschiedkundig interessante gebouwen, waaronder het geboortehuis van Diego Cão; de ontdekkingsreiziger die de Congo rivier in Afrika is opgevaren. Er zijn ook prachtige kerken, zoals de Capela Nova. De façade van de kerk is ontworpen door de Italiaanse architect Nicolás Nasoni en binnen zijn de muren bedekt met de befaamde Portugeze blauw-witte tegels en heiligenbeelden. Igreja de São Pedro is de meest indrukwekkende kerk van Vila Real met haar prachtig beschilderde houten plafond en de vele met goud beschilderde houtsnijwerken.
En daar waar Museu da Vila Velha slechts een zeer kleine tentoonstelling bleek te hebben in een heel groot nieuw gebouw, verraste Museu de Arqueologia e Numismática de Vila Real ons met een zeer interessante en uitgebreide opstelling van de vele archeologische vondsten uit de omgeving. Het feit dat priesters en dokters als hobby archeologie bedreven, is bijzonder om kennis van te nemen. De wijze waarop het museum hun verhalen en vondsten presenteert is inzichtgevend en amuserend tegelijkertijd. De oude scherven en munten krijgen ineens een context. Eén van de hoogtepunten in het museum is de maquette gemaakt van Panóias met daarbij de uitleg van de rituelen die daar werden uitgevoerd. Het is een goede voorbereiding op een bezoek aan de daadwerkelijke Romeinse offerplaats. Tot slot bezochten we in het oude dorp de oude begraafplaats van waar je de 300 meter lange en 230 meter hoge elegante Vila Real brug over de Corgo rivier kan bewonderen.
Nicolás Nasoni, die de façade van Capela Nova heeft ontworpen, werd naar Vila Real gehaald voor de bouw van een zomerhuis voor António José Botelho Mourão, de 3rd Morgado de Mateus. Zijn ontwerp is de befaamde Casa Mateus geworden, dé topattractie van Vila Real. In de maanden augustus tot en met half oktober is het dringen geblazen in deze paleisachtige woning met dito tuinen. Bussen vol met riviercruise-reizigers komen naar het zomerhuis voor een rondleiding. In die maanden is het zeker raadzaam om je bezoek van te voren aan te kondigen. In het voor- of naseizoen is het er gelukkig rustig. Wij kwamen eind oktober onaangekondigd aan en hadden geluk. Geen andere toeristen, dus onze gids Sandra had alle tijd om ons mee te nemen door het huis.
Het huis is gedeeltelijk geopend voor bezoekers, daar de familie het huis nog steeds gebruikt als zomerverblijf. De omliggende wijngaarden leveren nog steeds een gedeelte van de druiven voor hun befaamde wijnen. Hun meest bekende merk is Lavradores de Feitoria, welke vooral lokaal wordt verkocht. De wijn die men exporteert naar het buitenland, is altijd voorzien van een afbeelding van het huis. Dat wil overigens niet zeggen dat de druiven van deze specifieke wijngaard afkomstig zijn. De familie bezit namelijk nog verschillende andere wijngaarden in het Douro-gebied.
Als we met Sandra via de grote aankomsthal de bibliotheek ingaan, treffen we daar een in eigen beheer uitgebracht exemplaar van Os Lusiades van Luïs Vaz de Camões aan. Als we daarna langs verschillende slaapkamers en kamers gaan, wordt het duidelijk dat we hier te doen hebben met een zeer rijke familie. Het meest indrukwekkend zijn echter de vele relikwieën die de familie van het Vaticaan heeft gekocht. Haren, botten en zelfs een stukje van het heilige kruis staan opgesteld in grote vitrinekasten. In de familiekapel bevindt zich het gemummificeerde lichaam van Marcus de martelaar, een soldaat uit de 13de eeuw die gestorven is in naam van het Christendom.
Na de rondleiding, laten we Sandra achter en wandelen de tuin in. Hier heerst een tuinmeester met oog voor details. De hele dag loopt hij rond om alle werkzaamheden te controleren. De metershoge tunnel van coniferen, de vele strak-gesnoeide buxussen en perfect onderhouden paden zijn een bewijs van zijn oog voor perfectie.
Op zo’n vier kilometer rijden van Casa de Mateu en net buiten Vila Real is de archeologische site Santuário de Panóias. Bij aankomst hadden we bijna de ingang gemist. Het was dat de weg zodanig versmalde dat we niet durfden door te rijden, anders waren we er pontificaal aan voorbij gereden. Slechts een heel klein bordje met daarop de openingstijden markeerde de plaats van bestemming. Toen we door de toegangspoort liepen, kwam een oudere heer ons tegemoet. Hij was de beheerder en begeleidde ons naar de videoruimte voor een privé-voorstelling van een film over Panóias. Deze was zeer entertainend mede vanwege de op Indiana Jones-lijkende presentator die het één en ander over de geschiedenis van deze plaats vertelde en de rituelen die hier plaatsvonden. Het was niet zo raar dat we deze archeologische plaats bijna misten, want nu zijn de drie grote rotsen met daarin diepe kuilen de enige overblijfselen van deze heilige plaats. Elke rots heeft een opschrift waarop staat geschreven dat het gebouwd is in opdracht van Gaius voor de verering van Serápis. Serápis was in de Romeinse tijd de god der goden. Hij werd vereenzelvigd met zowel de dood als het leven, en was daardoor ook de god voor de medicijnen. Mede dankzij de film en de maquette die we eerder in het numanisch museum hebben gezien, konden we op de plek zelf een beeld vormen van wat hier vroeger heeft afgespeeld.
De overige dagen hebben we goed gebruik gemaakt van de gunstige geografische ligging van Vila Real met uitstapjes naar de Douro-vallei, Parque Natural de Alvão, Amarante en de archeologische site Foz Cõa. Vila Real is dus meer dan een uitvalsbasis, neem dus de tijd om het te leren kennen. Ze is verrassend interessant.
Wil je meer lezen van Heleen? Je kan haar reisavonturen volgen op kapelkatravel.com!