Recept: Bife à Cervejeira

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen zijn ze in Portugal dol op hun stukje vlees (of vis). En als je Saudades de Portugal al wat langer volgt weet je ook dat de Portugese keuken een simpele, maar smakelijke keuken is. Simpel als in stevige gerechten met weinig overbodige liflafjes. Deze week maken we Bife à Cervejeira, of in het Nederlands rundvlees in biersaus.

Gebruik één biefstuk per persoon. Ik ga bij dit recept voor het gemak even uit van vier personen.

Ingrediënten

4 bieflapjes of biefstukken
1 blikje bier
200 ml room
100 ml melk
3 teentjes knoflook
2 eetlepels boter of margarine
2 eetlepels mosterd
1 theelepel maïzena
1 bouillonblokje rund of groente
1 theelepel espresso
1 laurierblaadje
1 theelepel mosterdzaad

Bereiding

Gebruik je biefstukken in plaats van bieflapjes, sla deze dan eerst wat plat.

Rooster de mosterdkorrels licht in een droge koekenpan en zet apart. Pers de knoflook. Leg het vlees klaar op een bord en breng op smaak met zout, peper en de geperste knoflook. Zet een koekenpan op hoog vuur en laat hierin de boter smelten, leg het vlees en het laurierblaadje in de pan zodra de boter lichtbruin begint te kleuren. Bak het vlees aan beide kanten bruin. Haal ze dan uit de pan, schraap eventuele donkere stukjes knoflook eraf, en zet opzij.

Schep nu de twee eetlepels mosterd, het geroosterde mosterdzaad en het verkruimelde bouillonblokje in de pan waarin je het vlees hebt gebakken. Zodra dit kookt en wat begint te schuimen, voeg je het bier toe om het af te blussen. Schraap alles goed los van de bodem en roer door het bier. Kook nu rustig een paar minuten om de alcohol te laten verdampen. Los ondertussen de maïzena op in de melk en giet het mengsel vervolgens bij de room. Roer even goed door elkaar. Voeg de lepel koffie toe aan het bier in de pan, meng lichtjes en giet het roommengsel bij in de pan. Laat de saus nu al roerend indikken.

Leg de biefstukken terug in de pan, wentel ze een paar keer om in de saus en laat ze goed opwarmen (vergeet niet het laurierblaadje eruit te halen). Maak af met wat fijngesneden peterselie. Lekker met zelfgemaakte friet of aardappelschijfjes en een groene salade.

In Portugal verkopen ze potjes met een mistura de pickles (bloemkool, augurk en wortel), kun je hier aan komen, gebruik deze dan om het gerecht helemaal af te maken. Hier verkoopt de Turkse supermarkt deze potjes ook. En anders is online ook een optie!

Bom apetite!

Variatietip: maak het gerecht nog net een tikje Portugeser door de biefstukken te serveren met een gebakken ei erop.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.