Recept: Bife à Portuguesa

Wie heeft het niet weleens gegeten, een heerlijk stukje vlees in een typische saus omringt door aardappelschijfjes. Oftewel biefstuk op zijn Portugees. Ik maak dit ook regelmatig thuis al moet ik er wel bij zeggen dat ik de Franse slag gebruik (foei, Marlou) bij het recept. Na verschillende varianten geprobeerd te hebben, vinden wij hem zo het lekkerst. Misschien niet helemaal zoals het hoort, maar lekker is het zeker!

Ingrediënten

Biefstuk (1 per persoon)
Aardappels
1 ons goede rauwe ham
zelfgemaakte jus
2 laurierblaadje
4 a 5 tenen knoflook
Witte wijn azijn
Olijfolie
Maggi jus rundvlees (poeder)
maizena
Zout & zwarte peper

Bereiding

Verwarm je oven voor op ongeveer 175 graden.

Oke, ik begin al met smokkelen. Als ik draadjesvlees maak houd ik altijd jus over. Deze vries ik dan in, voor als ik Bife à Portuguesa ga maken. Verder eten wij nooit jus, dus ik maak het ook nooit. Dus zorg om te beginnen dat je een lekkere zelfgemaakte rundvlees jus hebt (bij voorkeur eentje gemaakt met een beetje wijn).

Bak je biefstuk in wat boter en olijfolie op hoog vuur rondom bruin, breng op smaak met zout en peper en leg het vervolgens in een ovenschaal in de oven. Frituur zelf gesneden aardappel partjes goudbruin of koop een zak uit de diepvries en bak deze goudbruin. Het hangt van je formaat biefstuk en hoe je hem het liefst eet af hoe lang ze in de oven moeten (ik doe dit altijd op gevoel, dus geen idee qua exacte tijden). Check tussendoor met een vleesthermometer als je niet zeker van je zaak bent.

  1. Gebruik de pan waarin je de biefstuk hebt gebakken om de saus te maken. Voeg, indien nodig, een scheutje boter toe en doe hier het laurierblaadje plus de gepelde en licht geplette knoflooktenen in. Leg ondertussen je rauwe ham op een met bakpapier bedekte bakplaat en spray hier een vleugje olijfolie overeen. Bak vervolgens krokant onder de grill. Natuurlijk kan dit ook in een pan, maar dan ruikt je huis zo…

Zodra de knoflook een beetje glazig en lichtbruin begint te worden voeg je de (zelfgemaakte) jus toe. Heb je wel jus, maar niet met wijn? Blus dan eerst af met wat wijn en laat iets inkoken voor je de jus toevoegt. Verwarm goed en giet er een scheutje azijn bij. Op dit moment is het erg belangrijk om even te proeven. De hoeveelheid azijn hangt geheel van persoonlijke smaak af. Fernando voegt aan tafel vaak nog extra toe, terwijl ik het al meer dan zurig genoeg vind.

Roer alles goed door elkaar en voeg op het laatst een theelepeltje jus poeder uit een potje toe. Ik meng dit van te voren altijd apart met een beetje saus uit de pan. Zo krijg je geen klontjes. Doe hetzelfde met een lepeltje maïzena (apart mengen met een beetje saus en voeg het toe aan de pan) en breng zo de saus tot de gewenste dikte/consistentie.

Serveer in diepe borden. Begin met de biefstuk in het midden, schik de aardappelschijfjes eromheen en leg de plakjes rauwe ham op de biefstuk. Giet vervolgens rijkelijk saus over de biefstuk, de aardappeltjes moeten ongeveer een kwart/een derde onderstaan. Serveer met groente of een salade. Ik denk dat wij dit komende week maar weer eens gaan eten, er ligt nog jus in de vriezer! 😉

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.