Bijzondere Evenementen rond Kerst

Vorige week vertelde ik je wat de Portugese tradities zijn rond kerst. Vandaag laat ik je een aantal bijzondere evenementen zien die in Portugal worden gehouden tijdens de feestdagen. Mocht je in Portugal zijn, dan weet je waar je een kijkje kunt nemen!

Penamacor Vila Madeiro

In Penamacor (in het oosten van het land, niet ver van Covilhã) wordt in de nacht van 23 op 24 december een enorm vuur ontstoken naast de Igreja Matriz van het dorp. Het is een belangrijke traditie, waarbij aan het begin van de maand het hout moet worden gekapt en vervoerd door jongeren uit de regio. In het filmpje zie je hoe het hout dit jaar het dorp binnen werd gebracht.

Het vuur blijft dagenlang branden en traditie is om na het kerstdiner van 24 december hier samen te komen. De brandweer controleert voortdurend het vuur om te voorkomen dat de omliggende kerk en huizen vlam vatten. Men hoopt van deze bijzondere traditie officieel werelderfgoed te kunnen maken.

Presépio Cavalinho

In São Paio de Oleiros wordt jaarlijks een enorme bewegende kerststal opgebouwd, zo groot zelfs dat ze er in 2013 het Guinness Book of Records mee haalden. De kerststal bestaat uit duizenden onderdelen en neemt rond de 3500 vierkante meter in beslag. Een treintje rijdt vrolijk door het landschap waarin het kerstverhaal wordt verteld en belangrijke elementen uit de Portugese cultuur voorbijkomen. Kijk maar:

Cabeça, Aldeia Natal

Het dorp Cabeça viert de kerst op geheel ecologische wijze. Hier staat de versiering centraal die volledig uit natuurlijke producten is gemaakt. Dat past uitstekend bij dit pittoreske leistenen dorpje. Er wonen maar 180 mensen, die sinds 2011 volledig zijn overgestapt naar LED verlichting. Het heet dan ook we het eerst LED-dorp van Portugal. Een kerstmarkt met concerten en uiteraard een levende kerststal horen bij de festiviteiten van dit dorp.