Bijzondere kerkjes in de Algarve – Sé de Faro

In de negende aflevering van “Bijzondere kerkjes in de Algarve” neem ik je mee naar de Sé de Faro. Sé betekent kathedraal, dus misschien klinkt het woord “kerkje” een beetje gek. Toch past het wel, want groot is deze kerk zeker niet. Je komt hem tegen als je door de kleine straatjes van het oude centrum loopt. Prachtig gelegen op het Largo da Sé.

Een kathedraal is de plek waar de bisschop zetelt. Tot 1577 was dat voor de Algarve de stad Silves. Daar staat dus de oude Sé de Silves, waar we je al eerder over vertelden. Sindsdien is het centrum van het bisdom Faro. De kerk heeft een bescheiden formaat en is van buiten vrij sober.  De gevel van steen steekt mooi af tegen de rest van het witte gebouw. Door de jaren heen is er een mix ontstaan van gotische, renaissancistische en barokke elementen.

 Sé de Faro

De bouw stamt uit 1251, vlak nadat de Moren waren verdreven uit de stad. De aartsbisschop van Braga, Dom João Viegas, gaf opdracht tot de bouw. De eerste versie was waarschijnlijk te klein, want hij werd uitgebreid in 1321. Tijdens de vijftiende eeuw werd de kerk wederom aangepast. Dat is zichtbaar aan de middeleeuwse elementen, zoals de torengevel, het hoofdportaal en de kapellen van het transept.

In 1596 werden de stad en de kathedraal geplunderd en in brand gestoken door Britse troepen. Alleen de hoofdkapellen, de torengevel en de muren van het schip bleven staan, terwijl de altaren en de houten plafonds compleet werden vernietigd. De kathedraal werd herbouwd met hulp van koning Dom Filipe I.  De gotische bogen van het schip werden vervangen door Toscaanse kolommen in eenvoudige stijl. Rond 1640  werd ook het koor herbouwd, door bisschop Dom Francisco Barreto I. Het altaarstuk werd gebouwd tussen 1642 en 1643. De twee kapellen van het hoofdeinde van het koor werden vernieuwd in de zeventiende eeuw. De enige overblijfselen van de gotische stijl zijn de kapellen van het transept, die je nog steeds kunt bezichtigen.

Se de Faro

De kathedraal is gedurende de zeventiende en achttiende eeuw verrijkt met diverse kunstwerken en tegelpanelen. Zo werd het orgel toegevoegd rond 1715. Dit prachtige instrument, oorspronkelijk van de Duitse fabrikant Arp Schnitger, werd in Lissabon gebouwd door de Duitser Johann Heinrich Hulenkampf (João Fernandes Hulencampo). Het instrument werd in 1751 gedecoreerd met chinoiserie schilderijen door een lokale kunstenaar uit Tavira, Francisco Correia da Silva. De aardbevingen van 1722 en 1755 waren de oorzaak van de laatste aanpassingen. Sindsdien heeft de kathedraal echter weinig nieuwe veranderingen heeft ondergaan.

Sé de Faro | Saudades de Portugal

De vele details binnen staan in sterk contrast met de solide, sobere buitenkant. Naast het prachtige, originele orgel vind je ook mooie tegelpanelen en gedetailleerd houtsnijwerk. Er is een museumpje op de bovenverdieping met verschillende tentoonstellingen. Je ziet er religieuze standbeelden, schilderijen en gewaden. Daarnaast heeft de kerk ook nog een kleine bottenkapel.

Mijn laatste tip: beklim de toren. Na een korte klim word je beloond met een prachtig uitzicht over Faro, de overblijfselen van de verdedigingsmuren en het nabijgelegen natuurgebied Ria Formosa. Vooral rond zonsondergang is dit erg de moeite waard!

Openingstijden:
Zomer: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.30 uur, zaterdag van 09.30 tot 13.00 uur
Winter: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 09.30 tot 13.00 uur

Kaartjes kosten €3,50 per persoon.

* Largo da Sé, Faro