Bijzondere kerkjes in de Algarve – Sé de Silves

In de serie “Bijzondere kerkjes in de Algarve” gaan we vandaag naar Silves. We bezoeken de Sé de Silves, oftewel de kathedraal van de stad. Dat klinkt alsof het een grote kerk zou zijn, maar dat is dus niet het geval. Het ligt naast het kasteel, op bijna het hoogste punt van de stad. Onder het klikkende geluid van de vele ooievaars wandel je zo het centrum in, langs met azulejos betegelde huizen, de oude stadsmuur en de lokale markt. Steeds verder klim je omhoog, tot je de markante gevel van de Sé bereikt.

De Sé de Silves, een nationaal monument, wordt beschouwd als één van de grootste tempels van de gotische architectuur van de Algarve. Hij werd waarschijnlijk gebouwd in de late dertiende eeuw. De kerk heeft een groot deel van zijn gotische charme verloren door de vele restauraties in de daarop volgende jaren. Bekende grote veranderingen vonden plaats na de aardbeving van 1755 en  in de twintigste eeuw. Op de binnenplaats vind je een aantal graven, waaronder het oorspronkelijke graf van koning João II die hier werd begraven in 1495. Zijn stoffelijk overschot werd echter vier jaar later naar het Mosteiro da Batalha overgeplaatst.

Sé de Silves

Het meest opvallende aspect aan de buitenkant van de kathedraal is het contrast tussen de witte muren en de rode zandsteen van de apsis, ramen en hoofdportaal. De portaal aan de zuidkant is een barokke toevoeging uit de achttiende eeuw.  De uitgebreide renovatie in de twintigste eeuw heeft veel andere barokke elementen doen verdwijnen, waardoor het gebouw terugkeerde naar een meer “middeleeuwse” look.

Het hoofdportaal, daterend uit 1470, bevindt zich in een getrapte rechthoekige lijst. Dat is, sinds het Romaanse tijdperk, een gemeenschappelijk kenmerk van de gevels op Portugese middeleeuwse gebouwen. In het portaal zie je aan weerszijden vier kolommen met daarboven een aantal puntige bogen. De buitenste rand is versierd met een reeks reliëfs van plantaardige motieven en menselijke figuren. Al moet je wel goed je best doen om ze te zien. Grappig is dat het portaal van de belangrijkste kerk van Portimão bijna een replica is van die in Silves. Men denkt dat ze zijn uitgevoerd door dezelfde ambachtslieden.

Sé de Silves

Van binnen is het een imposante kerk. Geen azulejos, tierlantijntjes of ingewikkeld houtsnijwerk in de kerk, maar grote stenen pilaren en hetzelfde wit als aan de buitenkant. Zowel het dwarsschip als het hoofdaltaar worden verlicht door de grote gotische ramen.

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 09.30-13.00 en van 14.30-17.00 uur.
Zaterdag van 09.30-13.00 uur.
Zondag gesloten (dan wordt de mis gehouden).

Rua da Sé, Silves