Bijzondere kerkjes in de Algarve – Igreja de Santo António

Midden in het centrum van Lagos vind je weer zo’n bijzonder kneuterig kerkje. Van buiten oogt dit misschien niet als een erg interessant kerkje… Maar dit is wel anders als je binnenkomt! Het is voornamelijk (blad)goud wat er blinkt! En dat is dus gelijk wat dit kerkje zo speciaal maakt, het overdadige barokke interieur. Dit maakt het toch tot een ‘must see’ bij een bezoek aan Lagos. Het is erg klein, dus altijd snel mee te pikken op je wandeling.

De originele kerk werd gebouwd in 1707, de herbouw vond plaats in 1769. Dit door de grote aardbeving van 1755. De simpele buitenkant van de kerk, met ongelijke klokkentorens (de zuidelijke toren is groter), staat in schril contrast met het extravaganza van het prachtige en rijk versierde interieur dat bedekt is met goud.

Igreja de Santo António

De blauw-witte azulejos (18de eeuw) en het vergulde ingewikkelde houtsnijwerk (een van de mooiste van het land) vullen elke centimeter van de wanden van het schip. Het houten gewelf werd beschilderd met een trompe-l’oeil effect, terwijl de beelden van engeltjes spelen met dieren en vissen. Het vertekende gevoel van perspectief geeft je een betoverende beeld van de werkelijkheid. Een standbeeld van de patroonheilige Santo António, met baby Jesus in zijn armen geflankeerd door twee engelen met fakkels, staat centraal op de troon in het altaar. De kerk herbergt ook nog een zeldzaam beeld van S. Elói – de patroonheilige van goudsmeden. En dan zijn er nog de zes barokke schilderijen van Mestre José Joaquim Rasquinho, die de wonderen van St. Anthony weergeven.

Al deze overdaad kwam waarschijnlijk doordat de kerk werd gebruikt als een plaats van verering voor militair personeel voordat zij vertrokken op hun lange reizen. Bij hun veilige terugkeer werd er geld geschonken aan de kerk als dank. Al in 1924 is het uitgeroepen tot nationaal monument.

Igreja de Santo António

Momenteel is er maar een keer per jaar een religieuze dienst, op de dag van de patroonheilige, 13 juni. Naast de kerk bevindt zich een klein museum, het Museu Municipal Dr. José Formosinho, waar onder andere archeologische vondsten, religieuze kunst, schilderijen en etnografische voorwerpen te vinden zijn. Kijk van te voren even of de restauratie ondertussen al afgerond is. Dit voor je helemaal naar Lagos rijdt en aldaar tot de ontdekking komt dat je het kerkje niet in kunt…

De entree bedroeg tijdens mijn laatste bezoek 3 euro. De ingang is via het museum en de prijs is inclusief een bezoekje aan datzelfde museum. Op een aantal data is het kerkje vrij toegankelijk: 18 april (Dia Internacional dos Monumentos e Sítios), 18 mei (Dia Internacional dos Museus), 23 augustus (de verjaardag van de oprichter van het museum), 27 september (Dia Mundial do Turismo), 27 oktober (Dia da Cidade) en op Europese monumentendagen (variabele data). Gesloten op maandag en feestdagen. PS: het is, helaas, niet toegestaan om binnen te fotograferen (ook niet zonder flits).