Biologische Goudse kaas uit de Alentejo

Nou dacht je zeker dat je na gisteren goed op de hoogte was als het op de Alentejo aankomt?! Ha, had ik we toch mooi nog een leuk weetje voor vandaag bewaard. Namelijk een Hollands kaasje uit de Alentejo! Jazeker, ook dat kan tegenwoordig! Een Friese familie die al sinds 1987 in Portugal woont (goed bekeken dachten we zo) maakt hier namelijk sinds een paar jaar kaas, en wel Gouda kaas.

De betreffende kaasboer is Jan Anema, en hij maakt zijn kaas op een boerderij in de buurt van Lavre in de Montemor-o-Novo gemeente in het district Évora. En dat ligt dan weer in de prachtige provincie Alentejo! De kaas wordt op ambachtelijke wijze gemaakt met ongepasteuriseerde, volledig biologische melk van de vijftien koeien van eigen boerderij. Het is een stukje Nederlandse traditie in combinatie met de smaak van de Alentejo.

Het is moeilijk om de kaas te vergelijken met wat we in Nederland gewend zijn, maar de basis technieken zijn hetzelfde. De uiteindelijke smaak van de kaas is wat anders, omdat de koeien grazen in andere weiden in een ander klimaat. Over het algemeen valt de gerijptere kaas erg in de smaak doordat die een meer verfijnde smaak heeft, maar zelfs de jongere variant heeft al een meer intense smaak in vergelijking met wat we hier in Nederland gewend zijn.

Het idee om kaas te gaan maken sluimerende al jarenlang op de boerderij. Toch bleef dat idee aanvankelijk op de plank en werd het geld verdiend met de verkoop van de melk. In 2010 keerde het tij echter, toen het Spaanse bedrijf dat de melk kocht failliet ging. Daar er een einde kwam aan de overeenkomst voor de verkoop van de melk, werd besloten terug te vallen op het oude ambacht van het kaas maken. De vergunning voor de verkoop van de kaas liet nog lang op zich wachten, maar is sinds twee jaar ook in orde. Nu wordt er geen melk meer verkocht, maar wordt alles gebruikt voor de productie van de kaas.

De kaasproductie is klein en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven. Er is wel de ambitie om het aantal dieren te verhogen van vijftien naar vijfentwintig. Een hotel in Évora, een restaurant plus een supermarkt in Montemor-o-Novo en verschillende gespecialiseerde winkels in Lissabon en de Algarve zijn de belangrijkste klanten op het moment, maar wie weet wat de toekomst brengen zal.

De kaas, die ongeveer vier kilo weegt en twee tot vier maanden rijpt, is waarschijnlijk de enige Goudse kaas geproduceerd in Portugal. Naast kaas produceert de boerderij ook yoghurt, maar die is voorlopig alleen voor eigen consumptie. Naast het werk in de landbouw en de productie van kaas, is de familie Anema ook actief op het gebied van sociale en educatieve projecten.

Benieuwd naar wat er allemaal op Quinta Anema gebeurt in de Alentejo? Volg ze op Facebook of bezoek de website!