BoCA in Faro

BoCA (Biennial of Contemporary Arts) is een tweejaarlijks project dat sinds 2017 gericht is op podiumkunsten, beeldende kunst, uitvoerende kunst en muziek. De eerste editie van de Biënnale vond in 2017 plaats in Porto en Lissabon. Als gevolg van de Covid-19-pandemie startte BoCA begin 2020 een online programma en presenteerde daarbij 55 dagen lang een innovatief, dagelijks programma van artistieke en culturele activiteiten. In totaal hebben al meer dan 140 nationale en internationale artiesten deelgenomen en vonden er meer dan 50 wereldwijde en nationale premières plaats.

De derde Portugese Biennial of Contemporary Arts (BoCA) vindt voor eerst naast Lissabon en Almada, ook plaats in de Algarve. Faro wordt dit jaar van 3 september tot 17 oktober 2021 omgetoverd tot een plek waar alle moderne kunstvormen in de spotlights zullen staan. Het programma bevat diverse onderdelen en heeft vooral als doel te inspireren en reflecteren.

Het thema van deze editie is ‘Prove you are human’. Dit gaat voornamelijk over het huidige herschrijven van de geschiedenis door de vele ‘nieuwe’ visies hierop. Er is nu meer ruimte voor andere verhalen, die ook naast elkaar kunnen bestaan. Daarnaast gaat het over de noodzakelijke maatregelen van een moderne wereld in crisis, vooral veroorzaakt door klimaatveranderingen. We staan volgens de BoCA voor de grootste uitdaging van ons leven, versterkt door de pandemie en we moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen en van deze huidige ‘tussenfase’ vooral een plek van liefde maken: ruimte maken voor de vele verschillende inzichten, wonden uit het verleden opnieuw onder de loep nemen en samen aan een toekomst bouwen.

Films, beelden en muziek

Op deze derde editie van BoCA zullen meer dan 40 hedendaagse nationale en internationale artiesten te zien zijn. Ze presenteren tientallen nieuwe creaties en nationale premières in verschillende grootte en vormen. Een grote naam in Faro dit jaar is de Amerikaanse filmregisseur Gus Van Sant. Hij toont hier zijn eerste podiumcreatie: muziektheatershow ‘Andy’, geïnspireerd op het verhaal van Andy Warhol (16 okt. in Teatro das Figuras, Faro). Een andere grote naam is de Amerikaanse regisseur en fotograaf Khalik Allah, die ook zijn debuut maakt in Portugal met zijn film ‘IWOW – I Walk On Water’ (2 okt. in Auditório IPDJ, Faro). Een interessante Portugese kunstenaar om te ontdekken is Luís Lázaro Matos. Met zijn ‘Une vague joyeuse’ geeft hij een boeiende mix van beeldende kunst en muziek (dagelijks in Fábrica da Cerveja, Faro).

BoCA in Faro

7000 bomen planten

BoCA combineert het artistieke programma met natuur en heeft daarom het 10 jaar durende project ‘A Defesa da Natureza’ ontwikkeld, geïnspireerd op de nalatenschap van de ‘7000 eiken’ van de Duitse beeldend kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986). Het onderdeel ‘Plantação de 7000 Árvores’ (het planten van 7000 bomen) bestaat uit het planten van 7000 nieuwe creaties (zowel natuurlijk als artistiek) van inheemse soorten. Duizenden nationale en internationale kunstenaars (inclusief ‘gewone’ burgers, hier omgedoopt tot kunstenaars) zullen verantwoordelijk zijn voor de aanleg van een bos van kunstenaars en kunstwerken.

Neem vooral een kijkje op de website voor het volledige programma.

Foto Credit: ©brunosimao