Boeken over Portugal

Kan je ook geen genoeg krijgen van Portugal? Kijk dan eens tussen onderstaande boeken. Het is een overzicht van de romans over Portugal, Portugese literatuur, reisgidsen en dichtbundels die we in de loop van de tijd in verschillende artikelen in de blog beschreven hebben. Het is verdeeld in de categorieën “Romans”, “Non-fictie”, “Reisgidsen”, “Kookboeken” en “Jeugd”. Klik op de blauwe link (naam boek) om te zien hoe je het boek aan kan schaffen.

Romans

Boek der rusteloosheid

Dit jaar is in Nederland een nieuwe druk uitgekomen van het Boek der rusteloosheid, waarbij meer tekst dan ooit is opgenomen. Pessoa had dit boek bij zijn dood in 1935 nog niet voltooid, maar desondanks geldt het als één van de belangrijkste werken uit de Portugese-, of misschien wel wereldliteratuur. Het boek is het dagboek van Bernardo Soares (één van de vele heteroniemen van Pessoa), een hulpboekhouder in Lissabon.

Nachttrein naar Lissabon

Al een wat oudere roman van deze Zwitserse schrijver, maar aangezien het één van mijn lievelingsboeken is… Een Zwitserse leraar vertrekt in een impuls naar Lissabon en komt zo in aanraking met het raadselachtige leven van een Portugese arts. Dit filosofische boek neemt je mee naar de sfeer en geschiedenis van Lissabon en zal je hier en daar ook laten nadenken over je eigen leven.

Als een brandend huis

Het nieuwste boek van mijn favoriete schrijver, Lobo Antunes is gelukkig ook weer vertaald in het Nederlands. Zoals in al zijn boeken maken we kennis met een bont gezelschap aan personen, dit keer allen woonachtig in Lissabon. Gezamenlijk vertellen ze over hun ervaringen in het Portugal van de twintigste eeuw.

Jouw gezicht zal het laatste zijn,

De Anjerrevolutie staat ook centraal in deze sterke roman over wonderkind Duarte Mendes. Dit boek won in Portugal de Prémio Leya prijs, nadat schrijver João Ricardo Pedro zijn ontslagpremie bij een telecommunicatiebedrijf had gebruikt om het te schrijven. Persoonlijke verhalen vormen samen een indringend beeld van het Portugal van die tijd.

Het beleg van Lissabon

Een boek van de Portugese nobelprijswinnaar Saramago kan natuurlijk niet ontbreken. In “Het beleg van Lissabon” neemt Saramago je mee naar een totaal andere historische periode, namelijk de tijd waarin Dom Afonso Henriques vecht tegen de Moren in Portugal (twaalfde eeuw). Een corrector moet een boek over deze strijd gereed maken voor uitgave, maar besluit door een woord toe te voegen de geschiedenis te herschrijven…

Thuis in Portugal

Eerste roman van Marieke Woudstra over een Nederlands stel dat een leven probeert op te bouwen in de Alentejo. Ze kopen landhuis “Altavista” waar ze zelfvoorzienend willen leven. Maar hoe makkelijk is het om een dergelijke droom te verwezenlijken?

Een Portugese Droom

Als de regen weer eens met bakken uit de lucht komt en je staat te balen in een stampvolle trein lijkt het een heerlijke droom: een nieuw leven beginnen in een land met een warm klimaat en ruimte in overvloed. Maar wat staat je dan eigenlijk te wachten? De hoofdpersonen in dit boek hebben het niet bij dromen gelaten. Ze kochten een oude boerderij met olijvenboomgaard op een heuvel in Portugal.

Zwijgen is zilver

In deze roman van Ellen van Herk gaat het over de Nederlandse Alex, die zich een tijdje terugtrekt in de Algarve. Na een verbroken relatie en het verliezen van haar baan heeft ze rust nodig. Maar krijgt ze die ook als ze de Engelsman Chris en zijn zoontje ontmoet? Een romantisch verhaal tegen de achtergrond van de binnenlanden van de Algarve.

Thuis in de Algarve

De tweede roman van Ellen van Herk neemt je opnieuw mee naar het zuiden van Portugal. Tegen de achtergrond van het gehucht Fábrica, in het oosten van de Algarve, ontvouwt zich een complex familiedrama. Centraal in het boek staat Tessa, een Nederlandse die op zoek gaat naar haar biologische vader, Jorge Esteves. Hij blijkt deel uit te maken van een gezin waarin Tessa alles behalve het enige mysterie is.

Tweede Kans in Santa Luzia

Geheel onverwachts krijgt Eva de kans om tijdelijk een B&B in Santa Luzia te runnen. En wie loopt ze daar tegen het lijf? Haar eerste liefde Nick, die ze 15 jaar geleden zonder uitleg in Lissabon heeft achtergelaten. Dit zorgt natuurlijk voor allerlei spannende verwikkelingen. Krijgen ze een tweede kans of toch niet? Wat is Eva‘s geheim? Wat doet Nick überhaupt in de Algarve? En wat heeft de mysterieuze Beatriz met dit dit alles te maken?

Zomer in de Alentejo

Ken je de omgeving waarin het boek zich afspeelt een beetje, dan zul je verschillende plekken en plaatsen herkennen. Het is duidelijk dat de schrijfster weet waar ze het over heeft. In tegenstelling tot haar vorige boek, heeft dit boek geen link naar hoofdpersonen uit een vorig boek. Het gaat over twee vriendinnen die allebei van Nederland naar Portugal zijn verhuisd/gaan verhuizen: Julia en Paula.

Teruggekeerd Verleden

Na een mooie, maar nogal dramatisch geëindigde periode in Portugal te hebben doorgebracht, waarna het contact tussen Maja en haar zus Tamara is verbroken, is Maja teruggegaan naar Nederland. Hier kan ze haar draai echter niet vinden en blijft ze verlangen naar een terugkeer naar Portugal. Uiteindelijk koopt ze na 10 jaar een oud boerderijtje vlakbij Monsaraz in de Alentejo en hoopt zo opnieuw te beginnen. Hier ontmoet ze haar Portugese buurman Tomas die wat klussen voor haar doet en waar ze voorzichtig een relatie mee begint. Geheel onverwacht ontmoet ze echter Tamara…

Terug naar Odeceixe

In “Terug naar Odeceixe” draait het om vriendschap, liefde en herinneringen. Vier vriendinnen gaan op werkvakantie naar een surf- en paardrijkamp in Portugal. Het is hard werken en ze hebben weinig vrije tijd. Als de liefde om de hoek komt kijken, veranderen de verhoudingen onderling. Relaties op de werkvloer zijn namelijk niet toegestaan vanwege mogelijke complicaties. Dit heeft tot gevolg dat de vriendinnen niet meer eerlijk tegen elkaar zijn. Als dan na een groot feest Maaike dood wordt aangetroffen in het in aanbouw zijnde zwembad, is de nachtmerrie compleet.

Verwarring aan de Douro

In ‘Verwarring aan de Douro’ runt de Nederlandse Romée een B&B in het noorden van Portugal. Prachtig gelegen met uitzicht op de beroemde rivier en de heuvels met de op terrassen aangelegde wijngaarden en de her en der verstopt liggende wijnboerderijen, gehuchtjes en vrijstaande huizen. Deze onderneming is ze gestart na het overlijden van haar man Sergio om het familielandgoed/wijngaard te kunnen behouden. Wie had kunnen vermoeden dat ze de Quinta ooit zou omtoveren tot een B&B in plaats van een wijnboerderij?

Non-fictie

The Portuguese

Er wordt maar relatief weinig geschreven over Portugal. Daar waar boeken over Toscane en Frankrijk je om de oren vliegen, is Portugal een veel minder beschreven onderwerp. Als er dan toch iets verschijnt over de achtergronden van het land maakt mij dat altijd erg blij. Nog niet zo lang geleden verscheen dit boek van de Britse journalist Barry Hatton, waarin hij de Portugese geschiedenis beschrijft maar gelijktijdig een soort diepergaande reisgids en verslag van het Portugese volk maakt. Helaas alleen in het Engels vooralsnog.

Portugal, de bloem en de sikkel

De meest fascinerende fase uit de Portugese geschiedenis vind ik die van de Anjerrevolutie, waarbij de dictatuur werd ingewisseld voor een democratisch regime. De in Nederland wonende schrijver Rentes de Carvalho schreef kort na de revolutie een boek waarin hij op kritische wijze de omstandigheden van de machtswisseling onder de loep neemt. Pas vorig jaar werd dit boek in Portugal uitgebracht. In Nederland werd toen ook een nieuwe druk gemaakt.

Verhalen uit de Alentejo

Leven op een eenzame boerderij in een warm land, op een heuvel met een prachtig uitzicht over de omgeving. Hoeveel mensen dromen daar niet stilletjes van? Sommige mensen nemen ook daadwerkelijk die sprong en de verhalen die zij vertellen zijn heerlijk om te horen. Het boekje “Verhalen uit de Alentejo” vertelt een aantal van die verhalen over het leven in Zuid-Portugal. Ze worden door verteld door Rob van den Broek, die met zijn partner Charlotte regelmatig op hun boerderij in de Alentejo te vinden is.

Handboek Portugal

Dit boek is het meest complete, Nederlandstalige werk over Portugal en de Portugezen dat ik ken. Het vertelt over de geschiedenis, cultuur en nog veel meer. Voor zover ik weet wel alleen nog tweedehands te krijgen (nu nog in ieder geval…).

Een fado voor mijn vader

Biografie van de zanger, componist en gitarist Fernando Lameirinhas. Hij vluchtte met zijn familie voor het regime van Salazar. Dat bracht het gezin eerst in België en daarna in Nederland. Fernando verwerft internationale beroemdheid met zijn muziek en brengt met dit boek een ode aan zijn vader.

van Dale Beeldwoordenboek

Van Dale heeft iets heel handigs op de markt gebracht voor mensen die graag Portugees willen leren. Een beeldwoordenboek! Dus in plaats van woordjes stampen kun je je woordenschat nu op een andere manier verrijken. Woorden blijven immers beter hangen als je er een beeld bij hebt en daarnaast, het oog wil ook wat.

Nu krijg je aan de hand van een plaatje een idee waar het over gaat. Het woordenboek is ingedeeld op onderwerp, wat het ook erg praktisch maakt. Het bestaat uit 13 verschillende hoofdstukken: Mensen, Thuis, Eten & Drinken, Onderweg, In de Stad, Opleiding & Beroep, Communicatie, Sport & Fitness, Vrije Tijd, Lichaam & Gezondheid, Nood-Situaties, Aarde & Natuur en Getallen & Maten. Alle hoofdstukken hebben vervolgens weer een aantal subcategorieën.

Reisgidsen

I love the seaside Portugal

Ook zo dol op de zee? Met deze fantastische reisgids reis je van noord naar zuid door heel Portugal en krijg je onderweg heel veel tips. Zo wordt roadtrippen langs de Atlantische kust nog veel leuker. Bovendien krijg je lekkere recepten en kan je interviews lezen met locals. Onmisbaar boek voor de Portugal liefhebber!

The 500 hidden secrets of Lisbon

In deze leuke, hippe reisgids over de allerbeste plekjes van Lissabon krijg je de meest uiteenlopende tips over jouw stedentrip naar de Portugese hoofdstad. De vijf beste plekken om petiscos te eten, de vijf beste fadorestaurants, de vijf beste openluchtmarkten en nog veel meer. Ideaal als je op zoek bent naar adresjes die je niet zomaar vanzelf tegenkomt.

Stad in kaart Lissabon

Met dit handige boekje heb je zowel de kaarten als heel veel informatie over de stad Lissabon handig bij elkaar. Zo heb je geen grote kaarten meer nodig die scheuren in je tas, maar klap je ze eenvoudig uit vanuit dit boekje.

Stad in kaart Porto

Hetzelfde handige boekje heb je voor de stad Porto. Het telt acht kaarten, beschrijft zestig bezienswaardigheden en tipt honderdvijftig adressen voor jouw stedentrip naar Porto.

Azoren reisgids, Dominicus

Deze reisgids van de Azoren is onmisbaar als je deze eilandengroep gaat bezoeken. Nog niet eerder besprak een Nederlandse reisgids de bezienswaardigheden én de achtergronden van de Azoren. In deze gids kun je volop lezen over de ontdekking van de Azoren, de economische activiteit op de eilanden, de lokale tradities en feesten en nog veel meer.

Algarve – de zonnige zuidkust van Portugal

Deze reisgids neemt de lezer mee naar de iets minder bekende steden en dorpen in de Algarve, waar de gemiddelde toerist niet zo snel komt. Met vel aandacht voor het achterland van de Algarve, met het prachtige Monchique gebergte, de kronkelende wegen van de Serra do Calderão, de kleine straatjes van bijvoorbeeld Alte, Alcoutim en Silves. De geurende sinaasappelboomgaarden maken het plaatje helemaal compleet. Aanvullend zijn er wandelroutes te volgen die ervoor zorgen dat je de Algarve op een wat meer avontuurlijke manier ontdekt. Voor de reiziger die het achtervolgen van de zon als prettig ervaart, en van een pauze op het terras met vers gegrilde vis geniet, is dit de perfecte reisgids voor een bezoek aan de Algarve!

The 500 Hidden Secrets of Porto

Het is een boek(je) in handzaam formaat, zodat hij in je handtas past en mee kan op verkenning. Voorin vind je een aantal plattegronden van de stad/wijken, waarop alle adresjes in het boek praktisch genummerd terug zijn te vinden. Al met al een leuke, hippe reisgids over de allerbeste plekjes van Porto. Je krijgt in dit boek de meest uiteenlopende tips over jouw stedentrip naar deze Portugese stad. De vijf beste plekken om een francesinha te eten, de vijf beste vegetarische restaurants, de vijf plekken met de mooiste street art en nog veel meer. Ideaal als je op zoek bent naar adresjes die je niet zomaar vanzelf tegenkomt.

Kookboeken

Piri-piri & Sardientjes

Niets zo kenmerkend voor een land als het eten. Het vormt een deel van de charme, samen met de mensen, de cultuur, de taal en de muziek van het land. Wanneer de Griekse Tessa Kiros haar gezin meeneemt naar Portugal, raakt ze in de ban van het land en door traditionele leefwijze van de bewoners. Portugal heeft alles waar ze van houdt: de markten, de zee, de schitterende pousadas. En dan die Pastéis de Nata…! In dit kookboek tovert ze een verzameling van recepten met laurierblaadjes, bacalhau en piri piri tevoorschijn.

Polvo & Pato

“Terwijl de Spanjaarden en Italianen al jaren goede sier maken met hun gastronomie, viert Portugal zijn succes in stilte. Kookboeken over het land zijn schaars”. Hoe waar is dit! Stiekem zou ik ook wel zo’n mooi boek willen maken. Recepten en foto’s genoeg. Want dit is niet alleen een kookboek, maar een soort reis langs/over de gastronomie van het land. Met verhalen en vooral veel foto’s tussen de recepten door. Je leest onder andere over de verschillende regio’s en de oorsprong van bepaalde gerechten. Dit alles inclusief lekkere adresjes!

De Portugese Keuken

Portugal heeft een veelzijdige keuken. Het land bezit met de vele regionale specialiteiten een rijk erfgoed aan culinaire schatten. De Portugese keuken is puur en gezond en de gerechten zijn merendeels eenvoudig klaar te maken. Er zijn verschillende overeenkomsten met de mediterrane keuken. De smaak van Portugal; knoflook, olijfolie, wijn en bacalhau, maar ook koriander, kweeperengelei, kaastaartjes, amandelen, luchtig gebak en niet te vergeten het citrusfruit.

The Portuguese Travel Cookbook

De eerste Engelstalige in het rijtje. Geschreven door een Portugese blogger. Ook dit boek staat hier in de kast. Het laat je de Portugese manier zien om “I Love you” te zeggen door middel van eten. Het boek is een reis door Portugal naar zijn oorsprong. Een land dat trots is op zijn culinaire identiteit en erfgoed, met verhalen over het eten, de plaatsen, de eetgelegenheden, de dorpen, de producenten, de vissers, de boeren en de chef-koks die hun leven en hun dag wijden aan het in stand houden van de traditionele Portugese keuken. Ze wilden de verhalen vertellen van de mensen, de plaatsen, de dorpen, het product en de recepten die Portugees eten ongelooflijk uniek maken. Het Portugal dat zijn eigen groenten en melk produceert en nog steeds kookt zoals grootmoeders het de volgende generaties hebben geleerd.

Lisboeta

Ook dit kookboek is Engelstalig. ‘It’s not all sardinhas‘. Het boek is een viering van gerechten uit Lissabon (zoals de naam al doet vermoeden). Naast recepten vertelt het ook de verhalen achter het eten. Lissabon is volgens de schrijven en chef-kok een van de grote onontdekte culinaire centra van Europa. In dit kookboek nodigt hij je uit om zijn favoriete plekken en het ongelooflijke eten dat je daar zult ontdekken te ervaren. Nuno Mendes deelt recepten die zijn geïnspireerd op de gerechten waar hij van houdt en neemt je mee door een typische dag in Lissabon. Met foto’s die op locatie zijn gemaakt, brengt dit boek de prachtige hoofdstad van Portugal en zijn fantastische keuken tot leven.

My Portugal

In dit (wederom Engelstalige) kookboek introduceert George Mendes, chef-kok en eigenaar van een restaurant met Michelin-ster, je in de wereld van de Portugese keuken, met 125 overheerlijke recepten die het brede scala aan gerechten uit dit kustland laten zien. De collectie combineert populaire restaurantrecepten, zoals zijn kenmerkende Arroz de Pato en knoflook garnalen, met zijn interpretaties van klassieke Portugese gerechten zoals bijvoorbeeld Bacalhau à Brás. Zijn verhalen illustreren de rijkdom aan culinaire bronnen in Portugal: verse zeevruchten, stevig vlees en knapperige groenten. Met heerlijke recepten en prachtige foto’s van het land.

Lisbon

Vol geschiedenis, heerlijk eten en karakter, de hoofdstad van Portugal is een van de meest charmante steden van Europa. In dit Engelstalige kookboek deelt de schrijfster haar favoriete recepten, geïnspireerd door haar reizen. Het eten is net zo divers als de omgeving – van de bars in Bairro Alto tot de cafés in Chiado. Smakelijke geroosterde octopus met gerookte paprika, lekker varkensvlees met venusschelpen en de klassieker kip Piri Piri, allemaal weggespoeld met bijvoorbeeld wat zelfgemaakte sangria. Ook de typische zoetigheden zijn niet te missen. Bijvoorbeeld een delicate amandelcake of een decadente chocoladetaart met doce de leite. Allemaal tegen de prachtige achtergrond van achttiende-eeuwse gebouwen, sierlijke kerken, nostalgische trams en pastelkleurige huizen.

Da’s pas koken – Portugees

Portugal is één groot culinair paradijs, maar dat wisten we al. Dit is ook  geen wonder, want welk land bezit zoveel heerlijks?! Sardinhas grelhadas en uiteraard de volksfavoriet bacalhau, met zijn (minimaal) 365 bereidingswijzen. In dit kookboek maak je kennis met de authentieke Portugese keuken. Uiteraard met veel visgerechten, maar ook originele zoete toetjes waar Portugal bol van staat. Je hoeft alleen nog te zorgen voor de juiste sfeer in de keuken, met mooie melancholieke fado om thuis de sfeer van een Portugees eetcafé op te roepen.

The Taste of Portugal

In deze herziene en bijgewerkte editie van haar eerdere kookboek neemt de Portugese je mee door de rijke geschiedenis van de culinaire erfenis van het land, van de middeleeuwen tot de moderne tijd, doorspekt met anekdotes en een verzameling heerlijke en authentieke recepten. Van eenvoudige en gezonde boerengerechten tot uitgebreide feestmaaltijden. Weinig andere landen hebben zo’n repertoire van varkensvleesgerechten en dit ingrediënt komt veelvuldig voorbij. Winnaar van een Gourmand World Cookbook Award.

De Keuken Van Spanje En Portugal

Een  kookboek waarin de kookkunst van het Iberisch schiereiland centraal staat. Dit boek bevat 180 recepten uit zowel Spanje als Portugal, verdeeld over 21 gebieden. Ook wordt aandacht besteedt aan de invloeden die geleid hebben tot een kookstijl die volstrekt eigentijds en tegelijk ook uiterst traditioneel is. De foto’s geven deze streekgerechten weer zoals ze worden opgediend in de moderne keukens van Lissabon, Madrid en Barcelona. Met dit boek maak je een rondreis over dit prachtige schiereiland, terwijl je tegelijk een schat aan culinaire informatie opdoet.

De Portugese Keuken

Met dezelfde naam als een eerder genoemd kookboek in dit rijtje. Tradities, ingrediënten, smaken, technieken komen samen in 65 klassieke recepten. Ontdek de rijke, gevarieerde historische keuken van Portugal. Inclusief een kleurrijke introductie over de cultuur en de regio’s van Portugal en al zijn belangrijke en populaire lokale ingrediënten. De recepten in dit kookboek zijn onderverdeeld in petiscos, soep, vis & schelpdieren, vlees & gevogelte en desserts & zoete gerechten. Onder de recepten vind onder andere klipvis met kikkererwten, koolsoep, gekonfijt varkensvlees met groene asperges of honingpudding met ricotta. Elk recept komt met eenvoudig te volgen instructies en voedingsinformatie.

Jeugd

Paniek in Porto

In dit boek voor jonge tieners maken Steven en Kirsten Simons een spannend avontuur mee in Porto. Op een avond ziet Steven een portboot varen. Hij vindt het maar vreemd dat de boot zo laat nog uitvaart en gaat samen met Kirsten en hun Portugese vriend Gary op onderzoek uit. Het is het begin van een razend spannende strijd tegen een bende slimme drugssmokkelaars.

error: Alert: Content is protected !!