Bolas de Berlim

Om nog even in de zomerse sferen te blijven vandaag een recept voor iets dat in Portugal onlosmakelijk verbonden is met het strand: bolas de berlim. In de volksmond ook wel bolas da praia (letterlijk vertaald strandballen) genoemd. Misschien heb je op het strand de mannetjes die deze zoetigheden verkopen wel eens voorbij zien komen. Hoewel wij Nederlanders niet direct zoet gebak associëren met het strand, hoort het er voor de Portugezen bijna bij als je naar het strand gaat.

Ook als je geen Portugees spreekt, zal je waarschijnlijk al wel vermoeden dat bolas do berlim hetzelfde zijn als Berliner bollen. Behalve dan dat in de Portugese versie nooit jam zit, maar altijd alleen maar banketbakkersroom. Menig Portugees zal zich, bij het eten van een bola da praia, terug in zijn kindertijd wanen. Wil jij ook die sfeer van het Portugese strand weer oproepen? Wij geven je vandaag een recept om ze zelf thuis te maken. Goed voor zo’n 24 stuks, handig als je visite krijgt! En anders halveer je het recept gewoon.

Ingrediënten

30 gram bakkersgist
150 ml melk (warm, niet heet)
600 gram bloem (niet zelfrijzend)
150 gram suiker
125 gram gesmolten boter (gezouten)
Citroenrasp van 1 citroen
1 eetlepel aguardente (sterke drank)
3 eieren

Vulling

Citroen
40 gram bloem
1 kaneelstokje
300 ml melk
100 gram suiker
1 ei
3 eidooiers

Bereiding

Meng in een beslagkom voorzichtig de gist met de lauw warme melk, totdat deze oplost. Voeg dan ongeveer 250 gram bloem toe en kneed dit tot een egaal deeg. Maak er een bal van en dek af met een theedoek. Zet je kom op een warm plek en laat je deeg rijzen, het moet ongeveer verdubbelen. Als je eerste rijzing klaar is voeg je je citroenrasp, suiker, aguardente, de eieren, de gesmolten boter en 350 gram bloem toe. Kneed dit tot een elastisch geheel. Voeg dan beetje bij beetje een klein beetje bloem toe totdat het deeg niet meer aan het aanrecht blijft plakken. Maak er nogmaals een bal van en doe deze terug in de beslagkom. Strooi er een klein beetje bloem overheen en dek weer af met een theedoek. Laat dit ongeveer 2 uur rijzen op een warme plek. Ook nu zou het weer moeten verdubbelen in hoeveelheid.
Voor het juiste formaat bolas, maak je balletjes deeg van ongeveer 50 a 60 gram. Bestuif een bakplaat of grote schaal met wat bloem en leg de balletjes niet te dicht op elkaar. Gooi er nogmaals een theedoek overheen en laat ze nogmaals rijzen (je moet er wat voor over hebben) totdat ze een keer zo groot zijn. Vind je het leuker om mini bolas te maken? Maak dan balletjes van 25 a 30 gram.

Bolas de Berlim

 

Dan is het nu tijd voor de vulling! Zet een pannetje op het vuur met de melk, het kaneelstokje en 2 a 3 citroenschillen (met een dunschiller schil je de citroen makkelijk). Breng aan de kook op laag vuur en laat even doorkoken voor je het van het vuur haalt. Meng ondertussen in een kom de suiker, bloem, het ei en de eidooiers. Zodra dit goed gemengd is voeg je heel langzaam de melk toe (zonder stokje en schillen) en meng je nogmaals alles tot een geheel. Giet dit mengsel dan terug in het pannetje en verwarm op laag vuur terwijl je constant blijft roeren. Zodra het dik begint te worden klop je het even goed door met een garde, zonder dat het aan de kook raakt. Haal de pan van het vuur en laat je mengsel rustig afkoelen. Zodra het afgekoeld is kan het, afgedekt, in de koelkast tot je het nodig hebt.

Terug naar de bollen. Pak ze voorzichtig op, zodat ze hun vorm niet verliezen! Verwarm in een diepe pan een laag zonnebloem olie die diep genoeg is om de halve bollen te frituren. Leg ze er voorzichtig in en laat de ene kant lichtbruin worden, draai ze dan om en doe hetzelfde met de andere kant. Pas op dat ze niet aanbranden, het gaat vrij snel. Doe er ook niet teveel per keer in de pan, dit vergroot de kans dat het misgaat. Haal ze zodra ze klaar zijn met een spatel uit de pan en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken. Ga door totdat al je bollen klaar zijn.

Mix in een diep bord wat suiker met kaneel en rol hier je bollen doorheen. Leg ze daarna voorzichtig weg om af te koelen. Zodra ze afgekoeld zijn kan de vulling erin. Knip (met een schaar) aan een kant je bollen in. Het handigst is om een spuitzak te gebruiken voor de vulling. Spuit voorzichtig wat vulling in de bollen, maar doe ze niet te vol. En klaar! Serveer in een servetje.

Bom apetite! (vingers aflikken mag)

PS: de eigengemaakte crème is vaak wat bleker van kleur dan de fabriekscrème.