Recept: Bolinhas de Sapateira

Niks mis met een heerlijke verse krab, die je in Portugal bij een marisqueira op gewicht bestelt. En waarvan je de vulling op geroosterd brood smeert. Maar je kunt er uiteraard meer kanten mee op. Je kunt het krabvlees ook gebruiken als basis voor andere gerechten. Zo maken we er vandaag leuke bolinhas de sapateira, oftewel krabballetjes, mee.

Ingrediënten

500 gram krabvlees (bruin en wit)
kopje paneermeel
1/2 prei
1/2 rode paprika
1 ei
75 gram mayonaise (ongeveer)
1 theelepeltje mosterd
klein blikje mais
1 citroen
verse bieslook
verse peterselie
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Het beste gebruik je levende krabben. Zo weet je zeker dat ze echt vers zijn. Wij kopen ze hier gewoon op de (vis)markt, maar vraag er anders eens naar bij de visboer of toko (de toko heeft ze hier ook levend in een aquarium). Zet een ruime pan flink gezouten water op en breng aan de kook. Leg je krab in de tussentijd op ijs, dit om ze wat te verdoven.

Zodra het water kookt kun je de krab voorzichtig in het water laten glijden. Dek af met een deksel en zorg dat het water zachtjes blijft koken. De kooktijd voor een krab van ongeveer een kilo is 5 minuten en voor een zwaardere krab zo’n 8 minuten. Haal ze daarna met een tang uit de pan en laat rustig iets afkoelen op een bord of schaal. Zodra de krab voldoende is afgekoeld kun je hem openbreken om bij het binnenste (bruin vlees) te komen. Haal ook het vlees uit de poten en onderkant van het lijfje (wit vlees) en doe/meng alles in een ruime kom. Je hebt ongeveer 500 gram krabvlees nodig voor dit recept.

Snijd de prei doormidden en vervolgens in zo dun mogelijke halve maantjes. Snipper de paprika zo fijn mogelijk. Snijd de verse peterselie fijn.

Meng in een ruime kom het krabvlees (bruin en wit), het paneermeel, de fijngesneden peterselie (naar smaak), de uitgelekte mais, ongeveer drie eetlepels fijngesneden paprika, de halve maantjes prei, vijf eetlepels mayonaise, de theelepel mosterd en het ei.  Roer door en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Rasp de schil van de citroen er vervolgens boven en meng alles wederom goed.

Zodra alles goed gemengd is vorm je met je handen kleine balletjes, formaat bitterbal. Haal ze indien nodig door een klein beetje paneermeel als dat helpt om ze beter te vormen.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de bolinhas de sapateira hierop. Bak ze in 20 minuten op 190 graden goudbruin en gaar. Roer in de tussentijd het sap van de citroen door wat mayonaise en voeg er wat fijngesneden bieslook (naar smaak) aan toe. Serveer direct.

Bom apetite!

Variatietips: Je kunt ze in plaats van in de oven bereiden ook frituren tot ze goudbruin zijn. Niet zo’n fan van mais? Laat het dan gewoon weg. Ook kun je de peterselie in de balletjes eens vervangen door verse bieslook.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.