Recept: Bolo de Cenoura com Pudim de Chocolate

Ik heb weer een fijn recept voor de zoetekauwen onder ons! Het heet met een mond vol “bolo de cenoura com pudim de chocolate”. Oftewel worteltaart met chocoladepudding. Een heerlijk toetje met een twist. Is het een cake, is het een pudding? Juist de combinatie van smaken en texturen maken dit tot een goed geslaagd nagerecht! Je zou misschien niet zo snel wortel met chocolade combineren. Of pudding met cake… Maar geloof me, het werkt!

Ingrediënten

voor de pudding

1 kopje suiker
1 blikje gecondenseerde melk
dezelfde hoeveelheid melk (als het blikje gecondenseerde melk)
3 eieren
5 eetlepels cacaopoeder

voor de cake

2 eieren
1 winterpeen
1/2 kopje olijfolie
1 kopje suiker
1 kopje bloem
1 1/2 theelepel gist

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor dit recept is het handig als je een ouderwetse tulbandvorm, met een gat in het midden, hebt. Doe het kopje suiker in de vorm en verwarm op laag vuur totdat de suiker is opgelost en gekarameliseerd is. Doe alle overige ingrediënten (voor de pudding) in een kom en meng/mix goed. Haal de vorm van het vuur zodra de suiker gekarameliseerd is en giet hier voorzichtig de overige ingrediënten in. Pas op dat je je vingers niet brandt aan de warme vorm.

Rasp de wortel en meng met de eieren en de olie. Meng in een andere kom de bloem, suiker en gist. Dan kunnen de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten in. Spatel alles goed door elkaar zodat er geen klontjes meer zijn. Giet dit mengsel heel voorzichtig in de vorm, bovenop het puddingmengsel. Het is de bedoeling dat je twee duidelijke lagen krijgt. Wanhoop niet als het mis lijkt te gaan, het trekt vanzelf bij tijdens het bakken!

De vorm gaat au bain marie in de oven. Dat doe je door de puddingvorm in een grote pan te zetten. Die gaat vervolgens in de oven. Vul daarna de pan (niet de puddingvorm!!) met warm water. Door dit pas in de oven te doen scheelt het een hoop gesleep en gespetter met warm water.

Bak de taart ongeveer een uur in de oven op 180 graden. Check op dat moment of hij gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit, dan is hij klaar. Is de prikker niet droog laat hem dan nog wat langer bakken. Aan te raden is om dan steeds tien minuten bij te tellen en opnieuw te testen. Laat de vorm rustig afkoelen op kamertemperatuur voordat je hem in de koelkast zet.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.