Recept: Bolo de Arroz

Al regelmatig kreeg je van mij recepten voor mierzoete Portugese gebakjes. Vandaag pakken we het iets neutraler aan, met een rijstgebakje, oftewel de bolo de arroz. Niet zo zoet en met een lekker knapperig laagje bovenop. Je vindt ze door heel Portugal in de pastelarias. De smaak is iets anders dan bij een normale cake, maar het is niet overheersend naar rijst smakend.

Ingrediënten

Voor ongeveer 12 stuks

300 gram suiker
300 gram bloem
150 gram rijstmeel
150 gram zachte boter
25 gram bakpoeder
6 eieren + melk (samen 500ml)
Citroen
snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Klop de suiker samen met de zachte boter, het bakpoeder en citroenrasp tot het een geheel is. Voeg hier dan het ei/melk mengsel aan toe en klop tot een romige massa. Als laatste gaat de bloem/meel (en je snufje zout) erbij, meng dit goed totdat je een zacht, homogeen deeg hebt.

Voor die herkenbare, originele vorm gebruik je bakringen met een diameter van 6 cm en 5 cm hoog. Knip uit een vel bakpapier strips van 6 cm breed en bekleed hier de binnenkant mee. Het papier zal een randje boven de bakringen uitsteken, dit is de bedoeling! Vul je ringen vervolgens 2/3 van de bakpapier hoogte. Zet ze vijf minuten in de oven op 200 graden en draai dan de temperatuur terug naar 180 graden en bak tot ze gaar zijn.

Zodra je cakejes bijna gaar zijn en goed zijn gegroeid, maar nog niet heel veel kleur hebben, bestrooi je ze met een beetje suiker. Dit zorgt voor dat karakteristieke en smaakvolle ‘korstje’ bovenop.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.