Bolo de Laranja com Vinho do Porto

Bijna iedereen maakt wel eens cake, toch? Misschien gebruik je je oma’s geheime recept of ben je niet zo’n bakker en komt hij standaard uit een pakje? Met dit Portugese recept geef je net eens een iets andere draai aan die Hollandse plak cake. Dus krijg je visite of bak je gewoon graag in het weekend, probeer dan deze smakelijke variant eens! Je kunt hem ook als nagerecht serveren, zo lekker is hij. En helemaal niet moeilijk, ook als je geen held in de keuken bent.

Ingrediënten

200 gram boter
200 gram + 2 eetlepels suiker
Sap en rasp van 1 grote sinaasappel
4 eieren
300 gram bloem
1 (tot de rand toe) vol borrelglas Port
3 eetlepels geraspte kokos
1 theelepel gist (poedervorm)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Vet een tulbandvorm in met wat boter en strooi er een klein beetje bloem in. Rasp je sinaasappel zo fijn mogelijk en pers hem daarna uit. Bewaar dit even in een kommetje.

Smelt eerst de boter en voeg hier vervolgens de suiker aan toe. Klop dit tot een romige crème. Nu gaan de eieren er een voor een bij, terwijl je blijft kloppen. Zorg dat het ei goed is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Als alle eieren erdoor geklopt zijn kan je sinaasappelrasp en -sap en het glaasje port erbij. Klop/meng alles wederom goed door elkaar.

Als laatste gaan de droge ingrediënten erbij. Dus de geraspte kokos, de bloem en de gist. Klop alles goed door elkaar totdat er een egaal mengsel ontstaat (zonder klontjes). Giet het dan in de ingevette tulbandvorm (of gebruik kleine vormpjes). Bestrooi met de twee eetlepels suiker. Bak hem nu in ongeveer 40 minuten af op 180 graden in de voorverwarmde oven. Gebruik je kleinere vormpjes houdt dan de baktijd in de gaten, die zal dan korter zijn! Check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken, komt hij er droog uit dan is de cake klaar. Persoonlijk vind ik hem het lekkerst als hij net niet helemaal droog is.

Laat iets afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm. Laat hem vervolgens rustig verder afkoelen.

Bom apetite!

*  Maak je individuele porties (bijvoorbeeld als nagerecht) dan kun je ze ook nog in een beetje au bain marie gesmolten chocolade dopen.