Bordspel Azul

Spelletjesfanaten opgelet! Er is een leuk op Portugal geïnspireerd bordspel op de markt. Het heet “Azul” en won afgelopen jaar de titel: spel van het jaar 2018. Dat belooft wat! Regelmatig loop ik wat achter de feiten aan. Want ik heb dit afgelopen jaar dus totaal gemist… Maar goed: Portugal en azulejos samen in één, voor uren speelplezier.

Aangezien ik toch al achter de feiten aanliep kon ik mooi een poosje over de aanschaf nadenken. We zijn namelijk niet zo van de spelletjes hier in huis. Lees: geen spel in huis. Maar deze leek me de moeite van het proberen wel waard. Dus zo geschiedde en het spel werd uiteindelijk toch maar besteld! Volgende stap: uitproberen (ook dat duurde even…)!

“Azulejos waren een uitvinding van de Moren. De versiering viel in de smaak bij de Portugese koning Manuel I tijdens zijn bezoek aan het Alhambra, in het zuiden van Spanje. Hij was zo onder de indruk van de fabelachtige schoonheid van de Moorse decoraties in het interieur van het Alhambra dat hij zijn eigen paleis in Portugal met soortgelijke tegels liet versieren. Het doel van het spel is om in opdracht van de koning van Portugal de muren van het koninklijke paleis in Évora te verfraaien.”

In de rijkelijk versierde doos zitten dubbelzijdige spelborden, verschillende zakjes gekleurde ‘azulejos’, een leuke zak, een aantal schijven en wat zwarte blokjes. Hhhmmm… hoe komt dat allemaal samen?! We pakken de spelregels er bij om ons in te lezen in het hoe en wat. Misschien ligt het aan ons (wij doen dus nooit spelletjes), maar het is niet gelijk helemaal duidelijk wat uiteindelijk nou precies de bedoeling is.

Gelukkig staat alles stap voor stap uitgelegd in de spelregels. Dus met dit handvat naast ons beginnen we dapper aan onze eerste spelronde. Elke speler krijgt een spelbord en de schijven (dit blijken fabrieksschijven) gaan in het midden op tafel. Alle azulejos gaan in de zak. So far, so good.

Bordspel Azul

Het spel bestaat uit meerdere rondes, die elk bestaan uit drie fases.

  • Fabrieksaanbod
  • Muurbekleding
  • Voorbereiding

Het doel in de eerste fase is om zoveel mogelijk van je patroonlijnen compleet te maken, want tijdens de volgende fase mag je alleen tegels van complete patroonlijnen verschuiven naar overeenkomstige lijnen op je muur om punten te scoren. Maar pas op: er kunnen ook tegels op de vloer vallen en in de volgende fase voor minpunten zorgen…! Je moet vooral strategische keuzes maken, want tegeltjes die blijven liggen kunnen weer in het voordeel van je tegenspelers zijn. Dus houd met een scheef oog ook hun muren in de gaten!

Bordspel Azul

Fase twee gaat om het behangen/decoreren van je muur. En daar scoor je punten mee! Die puntentelling is overigens best een dingetje. Als je niet heel goed leest (busted) gaat dat dus niet helemaal goed. Maar al doende leert men en de tweede keer dat het spel uit de kast kwam wisten we al iets beter hoe het werkte. Door goed vooruit te denken kun je in deze fase de beste combinaties maken, die uiteraard de meeste punten opleveren.

Dan de laatste fase. De startspelerfiche maakte het wat onduidelijk. Wij spelen maar met zijn tweeën, wat het er volgens mij niet makkelijker op maakt. Ik heb het idee dat dat ding logischer wordt naarmate er meer spelers in het spel zijn.

Het spel eindigt zodra er na fase twee (muurbekleding) minimaal één speler is die tenminste één lijn van vijf horizontaal aangrenzende tegels op zijn muur heeft gemaakt. De puntentelling was dus even goed lezen, maar de speler met de meeste punten wint.

Dan heeft het spelbord ook nog een achterkant met een andere spelvariant (in het grijs). Hier zijn wij nog niet aan toe gekomen om uit te proberen. Eerst het normale spelbord maar even in de vingers krijgen. Nieuwsgierig geworden?! Hier koop je je eigen versie!