Bos in Barreiros: Dagje Gerês

Onze bed and breakfast wordt na maanden van stilte gelukkig weer gevonden. In de maand augustus genieten Portugezen en Spanjaarden, maar ook vele andere nationaliteiten, van hun vakantie. Helaas kiezen bijvoorbeeld Nederlanders en Belgen er voor, mede op indicatie van hun regeringen, om vooral in eigen land te blijven dit jaar. Is ook niet zo gek, want vliegvelden lijken een groot risico te zijn. Immers, niet alle reizigers en vertrekluchthavens nemen het even nauw. Maar genoeg over de pandemie…

Bijna alle gasten van onze bed and breakfast bezoeken het oudste nationale park van Portugal Gerês: of voluit Peneda-Gerês National Park. Het is natuurlijk gemakkelijk Googlen om alle informatie over dat park te vinden, en de bezoekers hebben dat ook al vaak gedaan. Het park leent zich uitstekend voor een dagdeel, dagje of zelfs meerdere dagen. Picknicken en/of actief sporten zijn de hoofdactiviteiten. Voor de picknick, ook een nationale sport, zijn veel tafels en banken beschikbaar, vaak met barbecues. Voor het sporten kun je kiezen uit hiken, mountainbikes, paardrijden, maar in ieder geval zwemmen in de meren bij een van de vele watervallen. Je kunt uiteraard op eigen houtje gaan, maar een gids kan zeker toegevoegde waarde hebben. De gidsen spreken meestal wel iets van Engels, maar indien je dat niet hebt nagevraagd neem je een risico of kans je Portugees te verbeteren.

Vanuit Barreiros is het een klein uurtje met de auto. Ook de rit zelf is prachtig. Adembenemende uitzichten, terwijl je de Covado rivier volgt, watertjes, bergen en hoogteverschillen. Aan het eind van de rit kom je in het stadje Vila Gerês bij de toegangspoort (één van de vele) naar het park. Een zelfde beeld, waarbij de weg smaller lijkt door de vele overhangende bomen, dan de werkelijkheid eigenlijk is. Indien je in je auto blijft zie je een aantal kleinere watervallen. Het licht door de bomen kan wonderbaarlijk mooi zijn. De route eindigt aan de Spaanse grens. Uitstappen, rondje lopen, opladen voor de terugweg. Je kunt dezelfde weg volgen, maar er zijn alternatieven met ook zeer interessant te bezoeken dorpjes en historische sites.

Let op de overstekende koeien!