Bos in Barreiros: Aflevering één

“Bos uit Barreiros” staat voor een blog van Gerard Bos, uit, inderdaad Barreiros. Eerst maar even mezelf voorstellen in deze eerste blog. Gerard, geboren in Hoorn Noord Holland op 27 maart 1958. We besloten in november 2018 het roer volledig om te gooien. Samen met mijn lief Elly hebben we ons huis verkocht, al onze spullen ingepakt, een nieuwe stek gezocht en zijn we verhuisd. Het grote avontuur in Portugal tegemoet.

Waar anderen van zestig misschien kiezen voor een stapje terug, doen wij er een tandje bij. Een nieuw bedrijf, in een nieuw land, met een nieuwe taal en nieuwe gebruiken. Och, eigenlijk alles is nieuw. Natuurlijk waren we al meerdere keren in Portugal geweest en is de keuze ook niet over één nacht ijs gegaan. Andere landen zijn vergeleken, maar vielen af. Frankrijk te veel Fransen, Spanje te veel Spanjaarden, Italië te veel Italianen. Nee het werd Portugal, een groot en prachtig land vol afwisseling met relatief weinig Portugezen, al is dat een totaal ander type mens dan in de andere genoemde landen.

Tja, wat lieten we achter? Beiden zijn wij ondernemer, en de bedrijven moesten worden afgebouwd. Elly had, na 18 jaar een Bed no Breakfast in Den Haag en een strijkservice in Hoorn weer zin in het verwennen van mensen. Ik, orthopedagoog en vooral manager, wilde gewoon eieren bakken en grasmaaien. We waren toe aan iets anders…

We zaten op de bank, de avond van de beslissing, en keken elkaar aan terwijl er een spelletjesprogramma aan stond. Ik zei “dit wordt toch niet de komende tien jaar de regelmaat? Nee, laten we iets leuks gaan doen!”

We komen beiden uit een relatief groot gezin, met vele broers en zussen, neefjes, nichtjes, achterneefjes en achternichtjes. Ook vader Bos is nog bij ons: volgend jaar wordt hij honderd! En dan benoem je natuurlijk ook gelijk al die personen met wie je een vriendschap hebt opgebouwd. Maar eigenlijk laat je die niet achter: zij komen uiteindelijk allemaal achter jou aan, om hun vakantie door te brengen. Dus we konden het vertellen, zonder enige terughoudendheid: alleen Pa zei, “hoe moet ik daar komen?”. “Niet, Pa”.

Inmiddels is er al veel gebeurd en hebben we een luxe Bed & Breakfast geopend in het noorden van Portugal, in Barreiros. Barreiros ligt in de gemeente Amares, nabij Braga, de derde stad van het land. Ruimtelijk, compact, pittoresk; een agrarisch gebied met veel wijn. Vanaf ons terras hebben we een heerlijk uitzicht: op het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Sameiro, boven op de berg. Een prachtige kerk, vermaard vanwege het uitzicht over het uitgestrekte Braga. Een echte aanrader! Of met de auto, of met de bus. Wandelend kan ook, voor de sportievelingen. Och, en in deze blog kunt u de komende tijd nog veel meer tips voor te bezoeken plekken verwachten in deze geweldige regio in het noorden van ons [mag dat al?] mooie Portugal.

Adeus! A te proxima ver.

Gerard

Onze avonturen in Noord-Portugal ook volgen op Social Media? Dan kan via Facebook of Instagram!