Bos in Barreiros: Zwemkleding

Ik ken geen Nederlanders of Belgen die in Portugal gingen wonen, zonder daar eerst een keer vakantie te hebben doorgebracht. Dat was in de vijftiger jaren, toen een grote emigratiegolf naar Canada, Australië en Nieuw Zeeland plaats vond wel anders. Nee, tegenwoordig bezoeken we een land eerst om te oriënteren en dat is wel zo verstandig. Internet helpt daar bij, maar het ervaren, ja, dat is het ware. Zo wij ook.

Het begint met het plan en de plaats om te starten met de reis of het verblijf. Boeken van een ticket of het uitstippelen van de route en dan begint het echt. De koffer. Gingen de emigranten in de vijftiger jaren met één koffertje hun nieuwe leven opbouwen, gaan wij tegenwoordig naar Portugal met de halve zomergarderobe, diverse schoenen, onderbroeken, enzovoorts. En in heel veel van de koffers ligt bovenop de zwemkleding.

Dat is ook logisch. Portugal kent immers veel water. Om te beginnen een honderden kilometerslange kustlijn. Duizenden kleine stranden, boulevards en volledig ingericht om binnen-  en buitenlandse gasten te ontvangen en te verwennen voor, gedurende of na het bezoek aan het water. De Atlantische Oceaan is fris van temperatuur en heeft veelal enkele uren per dag nogal wat wind. Veel minder wind vind je vaak in de Algarve, maar daardoor is het soms wel erg heet. Volg simpelweg de borden “praia”.

Naast de kustlijn zijn er vele rivieren, waarvan er meerdere niet bevaarbaar zijn, omdat ze te ondiep, met te veel rotsen of te smal zijn. Hun functie is dan ook vooral recreatief, waarbij de aangelegde stuwmeren het gebruik stimuleren. Rivierwater is fris tot koud: stuwmeren zijn veelal zeer diep. In toenemende mate zien we dan ook naast de standaard zwemmers, kano’s en suppers verschijnen. Doen en kijken kunnen beiden evenveel plezier bieden, zij het in een volledig andere vorm.  Het kan bij de rivieren, zeker tijdens zomerse weekenden een drukte van belang zijn. Je vindt er vooral een mix van lokale bewoners, hun familieleden die komen logeren en enkele toeristen. Je vindt deze rivierstranden door de borden ”Lugar de Ribeira” of “Praia Fluvial” te volgen.

De gemeentes hebben in veel gevallen ook nog een regulier zwembad voor de bevolking. Daar kunnen de kinderen leren zwemmen in een veilige omgeving onder deskundige leiding. Langs de weg worden ze via witte bordjes met zwarte letters als “piscina municipal” (openbaar zwembad) aangeduid.

Verblijf je in een hotel of bed & breakfast (bijvoorbeeld bij ons in Barreiros), dan heb je vaak een prima zwembad tot je beschikking. Volg daar de aanwijzingen van het personeel op, houdt je aan de restricties en beperk de overlast naar andere gasten toe. Kijk, dan komt ergens op die kennismakings- of vakantiereis die zwemkleding goed van pas! En deze mogen van weinig textiel zijn: Portugezen zijn Braziliaanse bikini’s gewend. 😉

Adeus! A te proxima ver. Veel plezier in het water!

Gerard

Gerard schrijft een aantal malen per jaar een nieuwsbrief vanuit B&B Villa Branca Barreiros.com, waarvoor je je kunt aanmelden via de website.