Gemoedelijk Bragança

Bragança is een stad en gemeente in het noordoosten van Portugal, in de subregio Trás-os-Montes. Het ligt op zo’n 20 kilometer van de Spaanse grens. Bezienswaardigheden in de stad zijn de 12e-eeuwse Domus Municipalis (het oudste en grootste stadhuis van Portugal) in romaanse stijl, de renaissancekathedraal en de oude stadsmuren, die goed bewaard zijn gebleven en uitkijken over de rivier en het moderne deel van de stad.

Bragança

De oorsprong van de stad Bragança dateert uit de 10de of 11de eeuw en is waarschijnlijk ontstaan uit een geromaniseerde castro. Het strategische belang van Bragança voor de militaire toegangscontrole vloeide voort uit de ligging en werd versterkt door de door de koning opgerichte administratieve instellingen. Bragança was de eerste plaats in de Trás-os-Montes die de titel van stad kreeg.

Citadel

Als je, na een korte beklimming, via de charmante stadspoort (Porta da Vila) de oude stadskern binnen loopt lijkt het alsof je een stap terug in de tijd hebt gedaan. Je loopt door smalle geplaveide straatjes die worden gedomineerd door leisteen. Hier vind je binnen de oude stadsmuren een reeks restaurants, ambachtswinkeltjes en veel van de bezienswaardigheden. Een soort gezellig klein dorpje binnen de stad. Omgeven door de vestingmuren, die goed bewaard zijn gebleven. Je kunt over delen ervan heen lopen en hebt dan een geweldig uitzicht over het modernere deel van de stad en het Parque Natural de Montesinho.

Verder staat er onder andere een Pelourinho. Deze schandpaal staat op een “berrão”, een stenen everzwijn (Porca da Vila), en herinnert aan de Keltische invloeden in deze streek. Binnen de citadel bevindt zich ook de kerk Igreja de Santa Maria. Deze kerk dateert uit de 16de eeuw en is een van de oudste kerken in de stad.

Castelo de Bragança

Het kasteel, dat ook binnen de oude stadsmuren staat, is zeer goed bewaard gebleven. Het heeft een turbulente geschiedenis gekend; van bezetting tijdens de Moorse periode tot de verwoesting en wederopbouw die gepaard gingen met de christelijke herovering van het Iberisch schiereiland. Het kasteel bevindt zich op 800 meter boven de zeespiegel.

Het kasteel dateert uit de 15de eeuw en is een van de visitekaartjes van Bragança. Het werd in opdracht van koning D. João I gebouwd op de funderingen van het kasteel van de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques. In de indrukwekkende Torre de Menagem, die in de middeleeuwen dienst deed als wachttoren om de grenzen te bewaken, bevindt zich tegenwoordig een historisch Militair Museum (sinds 1936) met een verzameling geweren, zwaarden en harnassen, variërend van de middeleeuwen tot het tijdperk van de dictatuur. Beklim zeker de 33 meter hoge donjon en geniet van het panoramische uitzicht over de stad en het Montesinho-natuurpark. Lees hier meer over de legende achter deze “Torre da Princesa”.

* R. Dom João V 62, Bragança, Portugal

Domus Municipalis

Naast de eerder genoemde Igreja de Santa Maria vind je de Domus Municipalis. Dit vijfhoekige gebouw is een van de weinige voorbeelden van Romaanse architectuur in Portugal. Historici zijn niet zeker van de precieze leeftijd, maar sommige schattingen wijzen op de 13de of de 14de eeuw. De exacte functie van dit gebouw is, ook na onderzoek in de 20de eeuw, nog grotendeels onbekend: het zou als waterbak (cistern) hebben gediend, maar er zijn twijfels of dit de primaire functie was. In veel documenten wordt het gebouw Sala da Água genoemd.

Rond 1503 werd de Domus gerenoveerd om de hal in tweeën te verdelen om het gebruik ervan als gemeentehuis te formaliseren. Binnen is het ruim en er staan stenen banken langs de muren. Alle ramen hebben een gladde omlijsting, op zeven na. Die zijn gedecoreerd met archivolten en stervormige ornamenten. Het terracotta dak is in de 20de eeuw toegevoegd tijdens restauratiewerkzaamheden.

* R. da Cidadela 112, Bragança, Portugal

Museu Ibérico da Máscara e do Traje

Maskers vormen het focuspunt van dit museum. Het bestaat uit drie verdiepingen, met een tentoonstelling van maskers en kostuums uit de regio, waar complete kostuums en andere kleine stukken te zien zijn. Op de achtergrond speelt traditionele muziek. Een verdieping is gewijd aan de winterfestivals van Trás-os-Montes, een andere aan de wintermaskerades van Zamora en de gebruikte kostuums tijdens de carnavalsfestivals van de twee regio’s. Waardoor er nog één ruimte overblijft, die is gewijd aan de ambachtslieden en kunstenaars en aan eventuele tijdelijke tentoonstellingen.

Het is een klein museumpje en de entree bedraagt maar €1,50. Leuk om even mee te pikken en je te vergapen aan de lokale tradities, kostuums en maskers!

* O Bravo, R. Dom Fernão 24/26, Bragança, Portugal

Taberna do Javali

Naast al deze bezienswaardigheden moet er uiteraard ook gegeten en gedronken worden. Eten doe je bij deze taberna. Naast dat je er heerlijk kunt zitten (binnen of buiten), kun je er ook heerlijk eten. De kaart draait om de keuken van Trás-os-Montes, met de focus op één hoofdingrediënt, namelijk everzwijn (vandaar de naam; javali betekent everzwijn). Naast smakelijke gerechten met everzwijn staan er uiteraard ook andere gerechten op de kaart. Ik ging voor de ‘Sandes de Javali’ en Fernando koos de ‘Francesinha de Javali’. Een aanrader als je in de buurt bent!

* R. Dom Fernão 48, Bragança, Portugal

MARRON Oficina da Castanha

De Trás-os-Montes regio is de grootste nationale producent van kastanjes (en een van de grootste in Europa) en dit zie je terug in de lokale gastronomie. Zo zat er bijvoorbeeld ook kastanje door het vlees op mijn Sandes de Javali. Deze stop in het nieuwere deel is zeker ook een bezoekje waard. Naast dat het van een andere orde is als de eerder genoemde stops, is het zeker net zo interessant. Hier draait namelijk alles om de kastanje, hoe leuk is dat?!

Bragança

Het is de eerste kruidenierswinkel in het land die gespecialiseerd is in kastanje en daarvan afgeleide producten. Je kunt er genieten van een kopje koffie met een lokale lekkernij, uiteraard met kastanje. Of bestel een van de verschillende ambachtelijke kastanje biertjes en/of proef een speciaal kastanje likeurtje. Verder is het ook een winkel, dus vind je er een breed assortiment producten op basis van kastanje. Zo hebben ze onder andere een balsamico-azijn met kastanje.

Beneden is er verder een informatieve ruimte over de kastanje. Hier kom je meer te weten over het productie- en transformatieproces van de kastanje,  via verschillende informatiepanelen en interactieve inhoud die beschikbaar is op een touchscreen. Ook hebben ze een ​​ongekende collectie kastanjebranders staan.

Daarnaast hebben ze ook een online shop! Ik kan de Licor de Castanha Marron zeker aanraden.

* R. Combatentes da Grande Guerra 135, Bragança, Portugal

Uiteraard zijn er in het moderne deel van de stad meerdere mooie/interessante zaken om te bezichtigen, maar de hoofd bezienswaardigheden liggen in het oude gedeelte. Vandaar de focus hierop. Mocht je verdere tips willen over leuke dingen om te bekijken in het nieuwe(re) deel, je mag me altijd mailen!