Brandymel, de likeur zonder naam

De Algarve is één van zijn sterke regionale merken kwijt, namelijk Brandymel. Een begrip in heel Portugal. Iedereen die wel eens op vakantie is geweest in Portugal, zal wel ergens met het drankje in aanraking zijn gekomen. Als borreltje na het eten, in de supermarkt of op een terrasje misschien? De drank die sinds 1955 in Portimão (Algarve) door de Cristina familie wordt gemaakt heeft al vele, ook internationale, prijzen gewonnen. Maar…

Brandymel is gemaakt met water, alcohol, medronho, honing en natuurlijke plantenextracten en rijpt dan voor minstens acht maanden in eiken vaten. De bedenker en maker van deze likeur was Oliveiros Cristina, een handelaar uit de Algarve. In 1952 registreerde hij de merknaam Brandemel, hoewel het verkocht en beroemd werd als Brandymel. Begin jaren ’80 overleed Oliveiros Cristina. Het was een eenmanszaak en het merk moest toen opnieuw geregistreerd worden, maar dit was helaas niet bekend bij de zoon die de zaak overnam. Het merk bleef de vijftien daarop volgende jaren ongeregistreerd, totdat iemand anders (een totaal onbekende en geen familie) het voor zichzelf opeiste… Het gevolg was een rechtszaak over de naam, die vervolgens nog eens zo’n vijftien jaar duurde en uiteindelijk verloren werd. Tja, en wat doe je dan?

De naam mag verloren zijn gegaan, gelukkig is de smaak van het familiegeheim onnavolgbaar. Een stukje geschiedenis en ervaring dat in goede handen is bij de Cristina familie. Voorlopig is de familie vooral gericht op de marketing van een speciale editie van hun likeur, die zal worden verkocht zonder naam, maar met een kaartje met daarop een korte beschrijving van de geschiedenis. Later zal het officieel omgedoopt worden tot Licor Dom Cristina/Cristinalda. De fles en het etiket blijven. Het belangrijkste is dat men weet dat het alleen de naam is die is veranderd, niet het product!  Een nieuwe naam, ter ere van grootvader Oliveiros Cristina, zijn werk en 60 jaar geschiedenis. Een nieuwe naam, die voor altijd synoniem zal blijven met de likeur Brandymel, traditie en de Algarve.

Brandymel

Zoon David Cristina, die nu de leiding heeft over het familiebedrijf, heeft plannen om de oude fabriek in Portimão om te bouwen tot een museum. De nieuwe fabriek bevindt zich nu in Castelo Branco. De terugkeer van de productie naar de Algarve zal geschieden zodra de omstandigheden dit toestaan, maar de oude fabriek voldoet nu niet aan de moderne eisen.  Het bedrijf heeft momenteel een jaarlijkse productie van ongeveer 130.000 flessen, waarvan ongeveer 5% bestemd is voor export naar de Verenigde Staten. “Wij verkopen aan de zogenaamde markt van de nostalgie, daar waar veel immigranten wonen”.

Ik denk dat de naam Brandymel, vooral in de Algarve, nog lang zal blijven hangen. Probeer het eens de volgende keer dat je in Portugal bent! Lekker op een terrasje, laat op de avond met een bica (espresso). Of in de wat koudere wintermaanden heerlijk om je stugge keel mee te smeren (vooral als ze het glaasje iets verwarmen!). Verkouden? Goed excuus voor een glaasje! Bijna elke pastelaria schenkt het en het is vaak erg goedkoop. Bestel dan een café com chupito!

Wil je het wel eens proberen, maar kom je voorlopig niet in Portugal? Hier de oplossing!

Saúde!