De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), oftewel maisbrood, een stevig en lekker brood met een geheel eigen smaak. De bakliefhebbers onder ons hebben weer een leuk klusje dit weekend, want vandaag geef ik het recept.
Mais werd in Portugal en Spanje geïntroduceerd door walvisvaarders en vissers die vanuit de Nieuwe Wereld deze kant op kwamen. Mais was goedkoop en dit maisbrood begon dan ook ooit als een vast onderdeel van de maaltijd in de armere regio’s van Portugal. Het kost misschien wat moeite om de juiste ingrediënten te vinden, zoals het witte maismeel, maar alleen geel maismeel geeft niet dezelfde smaak of textuur aan het brood en werkt dus minder goed. Bij ons is wit maismeel te krijgen bij de AH (Pan, wit maismeel) en ook de toko heeft het standaard op voorraad.
Een beetje achtergrond over maismeel en maisbloem:
Maismeel: zoals het woord al zegt wordt maismeel gemaakt van mais. Maismeel bevat geen gluten. Wil je er brood mee bakken dan moet je het laten gisten. Dit kan alleen als je het combineert met een ander glutenrijk meel. Maismeel kan wit of geel zijn (en soms zelfs blauw). Welke kleur het meel heeft hangt af van de gebruikte maissoort.
Maisbloem wordt uiteraard ook gemaakt van mais. Maïsbloem is uitgezeefd maïsmeel en bevat daardoor geen zemelen en kiemen. De bloem is geel van kleur en bevat net als het maismeel geen gluten. Daarom kun je ook maisbloem het beste combineren met tarwemeel of bakpoeder. Maisbloem geeft een unieke smaak aan je gerechten en leent zich uitstekend om maisbrood van te maken.
Ik gebruik voor dit recept ‘measuring cups’, hier is tegenwoordig ook makkelijk aan te komen in Nederland.
Ingrediënten
1 1/4 cups wit maismeel
2 theelepeltjes zout
1 1/4 cups kokend water
1 theelepel suiker
2 x 1/2 cup handwarm water
1 theelepel droge gist (ongeveer 10 gram)
3 cups bloem
1/2 cup witte of gele maisbloem (dit is geen maizena)
Bereiding
Pak een grote beslagkom en meng hierin het maismeel en zout. Voeg dan het kokende water toe en meng dit tot het volledig egaal is. Laat dit mengsel een minuut of tien afkoelen, zodat het ongeveer kamertemperatuur heeft. Meng in een schaaltje 1/2 cup handwarm water met de suiker. Zodra de suiker is opgelost voeg je de gist toe (niet roeren). Ook dit zet je dan een minuut of tien apart en laat je rustig zijn werk doen. Zodra de tien minuten voorbij zijn pak je een vork en klop je het gistmengsel even snel door voordat je het toevoegt aan je beslagkom met maismeel. Meng alles goed door elkaar.
Nu voegen we beetje bij beetje de normale bloem toe. Tussendoor voeg je ook steeds langzaam (niet alles in een keer) de rest van je handwarme water toe. Zorg ervoor dat alles goed gemengd wordt. Strooi wat bloem uit over het aanrecht en steek de handen uit de mouwen! Het deeg moet gekneed worden totdat het goed elastisch is en alles een egale massa vormt. Ook dit duurt wel een minuut of tien, dus even flink aanpakken. Indien nodig iets bloem toevoegen als het deeg echt te plakkerig is.
Verwarm je oven voor op 230 graden.
Zodra je deeg glad en elastisch is maak je er een bal van. Vet een schone kom wat in en leg je bal deeg hierin. Draai het voorzichtig wat rond zodat alle kanten ingevet zijn. Dek af met een (schone) theedoek en laat het op een warme plek zo’n 90 minuten rijzen. Of tot het ongeveer verdubbeld is.
Nu zijn we klaar om er brood van te gaan maken! Haal het deeg uit de kom en stomp er lekker een keer in. Nu kun je er voor kiezen om er een groot brood of meerdere kleine bolletjes van te maken. Zorg ervoor dat je een ingevette bakplaat klaar hebt staan. Zodra je je brood hebt vormgegeven rol je het door de maisbloem, zodat het rondom goed bedekt is en leg je het op de bakplaat. Dek opnieuw af met een (schone) theedoek en laat nogmaals rijzen totdat verdubbeld (dit keer waarschijnlijk zo’n drie kwartier).
Bestrooi je brood, of broodjes, voor je het in de oven zet nog met wat maisbloem. Zet ze in de voorverwarmde oven en bak af in 30 à 40 minuten. Het maisbrood is gaar/klaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Verder moet het goudbruin en knapperig zijn (met een paar mooie barsten in de korst). Haal uit de oven en laat rustig afkoelen. Geduld is een schone zaak….
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Ik respecteer uw visie maar een recept wordt doorgegeven om het na te maken. De leesbaarheid/bruikbaarheid met cups als eenheidsmaat is volgens mij een beperking.
Wat neem je zelf aan als een cup?
Met een cup bedoel ik niet een willekeurig koffiekopje, wat bij iedereen inderdaad een andere maat heeft. Ik gebruik ‘measuring cups’, hier is tegenwoordig ook makkelijk aan te komen in Nederland. Die hebben allemaal eenduidige volume maten. De Action, Blokker, Hema, Dille & Camille, etc verkopen ze gewoon. Ik zal het voor de duidelijkheid ook nog even toevoegen aan het recept, bedankt!
Dit recept ga ik vast even proberen.
Ik merk dat er bij de hoeveelheden met cups wordt gewerkt. Een cup is een volumemaat die niet eenvormig is bepaald.
Ik ben van mening dat iedere keukenpiet momenteel over een weegschaal beschikt. Professioneel worden hoeveelheden zowel droog als vochtig in gr uitgedrukt en dit is voor occasionele keukenpieten ook handig.
Positief bedoeld.
Norbert.
Ik zweer bij die dingen! Maar heb uiteraard ook een keukenweegschaal.