Portugese kerstkoekjes: Broas Castelares

Heb je al zes keer de Allerhande van voor tot achter doorgebladerd en heb je nog steeds geen idee wat je moet maken deze kerst? Waarom geen Portugees menu? Op onze site vind je heel veel lekkere gerechten! Vandaag doen we er een lekker zoet typisch Portugees kerstgerecht bij, namelijk Broas Castelares!

Rond de kerst is de zoete aardappel een populair ingrediënt in de Portugese keuken. Vorig jaar leerden we je hoe je met zoete aardappel Azevias de Batata Doce kan maken. Vandaag maken we dus Portugese kerstkoekjes, die officieel broas castelares heten, maar vooral ook broinhas de Natal worden genoemd. Er gaat een hoop suiker in, want Portugezen houden van zoet, maar je kunt altijd wat minder gebruiken als je er niet zo dol op bent.

Let op: begin een dag van te voren met de voorbereidingen!

Ingrediënten

850 gram suiker
750 gram zoete aardappel
200 gram maismeel
200 gram bloem
100 gram geraspte kokos
3 eieren
rasp van 1 grote sinaasappel
3 eetlepels paneermeel
2 eidooiers (voor het bestrijken)
Snufje zout

Bereiding

Dag 1: Schil allereerst de aardappels en kook ze in gezouten water gaar. Spoel ze goed af en stamp ze fijn of druk ze door een zeef voor hele fijne puree. De puree die je hebt gemaakt zou ongeveer 500 gram moeten wegen. Voeg 500 gram suiker aan je puree toe en meng goed. Breng dit mengsel op laag vuur rustig aan de kook. Roer ondertussen voortdurend in je pan, met een houten lepel, zodat het niet aankoekt of aanbrandt. Haal zodra het kookt je pan van het vuur en laat de mix afkoelen. Het beste is om het een nacht te laten rusten.

Dag 2: Verwarm je oven voor op 180 graden. Doe vervolgens de rest van de suiker, de sinaasappel rasp, de kokos, de eieren en het paneermeel bij de puree en meng alles goed door elkaar. Zet het nogmaals op een laag vuurtje totdat het kookt. Ook nu mag je weer constant roeren met een houten lepel. Zodra het kookt draai je het vuur uit en voeg je het maismeel en de bloem toe. Mix ook dit weer tot een egale massa.

Bestrooi je aanrecht met bloem en verdeel het mengsel hierover om af te koelen. Zodra ze genoeg zijn afgekoeld kun er vormpjes van maken. De traditionele vorm is een quenelle. Dit gaat het makkelijkst met twee lepels, maar je kunt ook soortgelijke vormpjes maken met je handen.

Leg je koekjes op een bakplaat ingevet met zonnebloemolie en bestrijk ze met de los geklopte eidooiers.  Bak ze in ongeveer 20 minuten of tot ze goudbruin zijn (afhankelijk van je oven) af op 180 graden.

Bom apetite!