Bryan Adams “Exposed”

Bryan Adams opende onlangs in het cultureel centrum van Cascais zijn tentoonstelling “Bryan Adams – Exposed”. Dit betekende de terugkeer van de Canadese muzikant en componist naar het land waar hij het grootste deel van zijn tienerjaren woonde. De tentoonstelling bestaat uit honderd portretten van persoonlijkheden uit de kunst- en culturele wereld. De Canadese zanger heeft pas geleden onder andere verschillende Portugese fado zangeressen gefotografeerd, zoals Gisela John Carminho en Aldina Duarte. Ook voetbalcoach José Mourinho moest eraan geloven.

Bryan Adams – Exposed komt voort uit het boek met dezelfde naam, gepubliceerd in 2012 door de Duitse uitgever Steidl. De fotografie van Bryan Adams is gevuld met portretten van vrienden en collega’s uit de entertainment-industrie, mode, kunst, en zelfs politiek en wetenschap, inclusief de koningin van Engeland. De foto’s, genomen op informele momenten, stellen daarmee misschien nog onbekende facetten bloot van deze publieke personen.

Exposed

Zijn interesse voor fotografie gaat ver terug. Het schijnt niet ongewoon te zijn om hem vergezeld te zien van camera’s van alle soorten en maten. Maar pas in de late jaren ’90, na het nemen van zelfportretten om de covers van zijn albums te illustreren, is hij begonnen met het fotograferen van mensen in de showbusiness en daarbuiten, dit natuurlijk dankzij zijn nauwe relatie met deze beroemdheden.

Zo begon een succesvolle fotografische carrière, mede gedreven door de Amerikaanse modefotograaf Herb Ritts. Na uitnodigingen om zijn werk onder andere in Interview, ID en Vogue te publiceren, besloot Bryan Adams om een eigen tijdschrift te starten – Zoo. De fotografie heeft tegenwoordig een prominente plaats in het leven van Bryan Adams ingenomen. Het is nu schipperen tussen muziek en compositie.

Mocht je voor februari toevallig in Portugal zijn, in de buurt van Cascais en hou je ook nog van fotografie? De expositie is te zien in Centro Cultural de Cascais tot 1 februari 2015

Kijk ook eens hier voor Bryan Adams foto’s van Fado zangeressen ter ere van het 12-jarige bestaan van de Portugese Vogue: