Geit eten? Dat zijn we niet gewend in Nederland. In Portugal is het echter heel normaal en ik kan je vertellen: het is ontzettend lekker! Vandaag geef ik een recept voor geitenbout uit de oven, zodat je het zelf kunt ervaren. Het is een typisch gerecht uit de Beira Alta, dat iedereen, die aan het juiste vlees kan komen, klaar kan maken.
De eerste uitdaging is natuurlijk de aanschaf van het vlees. Dat ligt niet zomaar in de schappen van de supermarkt. Bovendien houden we ook nog eens van biologisch vlees, wat het niet makkelijker maakt. Gelukkig is er een bedrijf dat biologisch geitenvlees levert op verschillende plekken in Nederland. Een overzicht van de mogelijkheden vind je hier. En waar je anders kunt kijken is bij de Turkse slager, die heeft het hier ook gewoon!
De oven doet in dit recept wederom het meeste werk. Wat ben ik toch blij met dat ding! Dit recept wordt in Portugal veel gegeten tijdens Pasen, maar komt ook de rest van het jaar regelmatig op tafel. Iedereen geeft er natuurlijk weer zijn eigen draai aan, maar wij maken hem vandaag met als basis een refogado (een soort saus van tomaat, ui, paprika en knoflook). Dit dient in veel Portugese gerechten als basis.
Ingrediënten
1 geitenbout, met bot (jonge geit)
Krieltjes
1 grote ui
1 paprika (groen of rood)
1 grote tomaat
Knoflook
Laurierblaadjes
Witte wijn
Paprika poeder
Zout
Peper
Olijfolie
Bereiding
Begin een dag van te voren met het kruiden van de bout. Bestrooi hem met zout, peper, paprikapoeder, geperste knoflook en giet er dan een flinke scheut witte wijn bij. Laat het vervolgens een nachtje marineren.
Dan op de dag zelf. Snijd de ui in ringen, de paprika in dunne reepjes en pers twee tenen knoflook uit. Zet een koekenpan of een tabuleiro de barro (ovenschaal van klei) op het vuur en voeg wat olijfolie toe. Fruit hierin je ui en paprika glazig. Zodra dit glazig begint te worden gaan de knoflook en 2 laurierblaadjes erbij, roer even door. Ontdoe ondertussen de tomaat van zijn vel en snijd in kleine blokjes. Ook dit gaat dan bij in de pan, roer wederom door. Zet je vuur laag en laat lekker even pruttelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ondertussen pak je het vlees en aardappeltjes erbij. Gebruik krieltjes of andere niet te grote aardappels. Het lekkerste is om ze met schil en al klaar te maken, dus was ze goed voor je verder gaat. Heb je alleen grote aardappels in huis? Snijd ze dan in wat kleinere stukken, dat werkt ook prima. Breng ze op smaak met wat zout en peper en doe ze bij het ui mengsel. Zit dit in een pan? Giet alles dan in een ovenschaal. Zit het al in de tabuleiro de barro, dan gaan ze rechtstreeks daarbij in (vergeet dan niet alles even om te scheppen). Giet de rest van de marinade eroverheen en leg hier de geitenbout bovenop. Zet het geheel in de oven en laat zo’n twee uur garen (afhankelijk van de grootte van je bout). Het is de bedoeling dat het heerlijk mals wordt. Wordt het te bruin, dek dan eventueel af met aluminiumfolie.
Haal je vlees uit de oven en laat, afgedekt met aluminiumfolie, een minuut of 10 rusten voor je serveert.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Wij vonden het een lekker geitje.voor ons mocht er iets minder look in omdat het een heel jong beestje was. Een stevig sausje daarentegen zou er goed bij gegaan zijn.wij dronken er een rode faugeres bij chateau peyregrandes
Lief geitje? Maar ja wat doe je met al die bokjes. Die geven geen melk…
Beste smulpapen,
Ik ben ook verlekkerd op schapen en geitenvlees en vooral dan geitenvlees.
Ik vertoef enkele maanden per jaar in Portugal en heb al wat moeite gedaan om geitenvlees vast te krijgen. Dit is niet evident omdat zij dit liever zelf opeten dan te verkopen.
Voor alle duidelijkheid ‘ Cabrito assado no forno ‘ betekend lam gebraden in de oven. Indien je nu cabrito gaat vragen bij de slager gaat hij u lamsvlees verkopen van het schaap. ( cabrito de borega )
Indien je specifiek geitenlam wil dan vraag je cabrito de cabra.
Ook in restaurants nemen ze nogal een loopje met de benaming cabrito daar cabrito en cabra phonetisch nogal kort bij mekaar liggen denken de meeste toeristen dat ze geit aan het eten zijn.
In ieder geval geitenlam is top maar de disgenoten moeten overtuigd worden want zo een lief klein geitje…