Recept: Cachaço de Bacalhau com Castanhas e Alho Francês

Het bacalhau gerecht met kastanjes van deze maand komt van Chef Vitor de Oliveira. Het is eens wat anders dan de recht toe recht aan Portugese keuken. In dit gerecht wordt er allereerst gebruik gemaakt van een ander deel van de bacalhau en door het gebruik van speciale kruiden van Infusões com História krijgt deze Cachaço de Bacalhau com Castanhas e Alho Francês ook direct een wat andere tintje.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Note vooraf: dit is afhankelijk van het recept waarvoor je de kastanjes gaat gebruiken. Blanke kastanjes, zonder vliesje, gebruik je meestal voor zoete (na)gerechten en soepen waarin de kastanje het hoofdingrediënt is. Voor de meeste hartige gerechten hoef je dit vliesje niet te verwijderen, het is gewoon eetbaar.

Ingrediënten

1 Cachaço de Bacalhau (nekdeel)
Infusão Balsâmica
250 gram gepelde kastanjes
2 preien
1 rode paprika
2 teentjes knoflook
Infusão do Mato
erwtenscheuten
olijfolie extra vergine
zeezout
zwarte peper

Bereiding

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan water, met een flinke theelepel van de Infusão Balsâmica, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer 30 minuten koken. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang door nieuwe. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Breek ze vervolgens in grove stukken en zet opzij.

Ontvel de kabeljauwhals, verwijder graten en scheid de moten van de flappen. Snijd de moten in stukken en zet apart.

Snijd de paprika’s in kleine stukjes en de preien in dunnen ringen. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut extra vergine olijfolie. Voeg de paprika en prei toe samen met een snuf van de infusão do mato en bak tot alles gekaramelliseerd is.

Voeg vervolgens de stukjes kastanje toe en meng alles goed. Dan gaan ook de stukjes kabeljauw erbij. Bak de bacalhau goudbruin en breng alles op smaak met wat zeezout en versgemalen zwarte peper. Serveer op een groot bord en decoreer met wat erwtenscheuten (microgroente).

Bom apetite!

Alle credits (recept & foto): Chef Vitor de Oliveira


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.