Arco da Calheta: Feira do Gado

Het is weer eindelijk zo ver dat op Madeira de dorpsfeestjes en alle andere uitingen om te vieren kunnen beginnen na een lange periode van oponthoud. Het geeft zoveel sfeer en verbintenis met elkaar en brengt de locals en nieuwe bewoners of toeristen samen op een ontspannen manier. Dit weekend was er bij Porto Moniz een samenkomst en tentoonstelling gebaseerd op het boeren leven en alles wat daar mee te maken heeft.

Deze heeft de naam Feira do Gado gekregen, letterlijk vertaald ‘Veemarkt’. De locatie is een mooie open plek in het bos waar tientallen kraampjes staan met daarin producenten van landbouwproducten en machines om te gebruiken op het land. Gecombineerd met eetzaakjes voor de nodige hapjes en natuurlijk een mooie selectie van poncha barretjes die een uitstalling hadden op het grote veld in het midden.

Het is eigenlijk een soort van grote openlucht boerenbeurs. Families en vrienden komen kijken naar de uitstallingen en leren hun werkwijze kennen. Beproefde en nieuwe producten om het werk beter of lichter te maken zijn er te vinden. Ook is het een echte veemarkt met veel hokken met dieren. Van super grote stieren en koeien met hun kalfjes tot honderden kuikens en mega konijnen. Echt heel leuk om de agrariërs te zien vertellen hoe goed het gaat en de trots waarmee ze dat doen.

Ook zie je overal grote grills die de lucht vullen met de heerlijkste barbecue geuren. Van spiesen met zacht rundvlees tot hele kippen op de grill maken het allemaal tot een zeer feestelijk gebeuren. Uiteraard gecombineerd met een vers gemaakte poncha en traditionele Madeiriaanse muziek en dans op het podium.

Feira do Gado

In het midden is ook een grote bal gemaakt van groenten, fruit en bloemen die daar staat als een soort van trofee, die een ode moet betekenen aan een goede oogst. Een goede oogst in de zin van groenten en fruit en daarmee ook een goede oogst voor het voer voor de dieren op het eiland. Biologisch en eerlijk eten is hier gelukkig een vanzelfsprekendheid. Het eiland is in veel dingen zelfvoorzienend, dat is erg mooi om te zien. In de eetstalletjes hangen en liggen dan ook de mooiste stukken vlees waarvan je weet dat het goed is. Geen gedonder en eerlijk spul. Met liefde voor de dieren en met veel ambacht worden deze stukken bereid op het open vuur. Eenmaal dit een keer geprobeerd wil je eigenlijk niet meer van die supermarkt rommel.

De zon schijnt, iedereen is lief en aardig tegen elkaar. Een wereld waarin wij ons ontzettend op ons gemak voelen. Dat moge wel duidelijk zijn. 🙂

Volg ons op Instagram & Facebook voor meer beeld en foto’s.