Arco da Calheta: Ilha Dourada ’the golden island’

Madeira is niet perse het eiland waar je naartoe gaat als je vooral van een heerlijke strandvakantie wilt genieten. Natuurlijk zijn er een aantal strandjes en hebben we ook heuse zandstranden, maar het overgrote deel langs de kust bestaat vooral uit keien. Mocht je nou tijdens je trip naar Madeira wat meer tijd hebben, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een dagje of nachtje naar ons buureiland Porto Santo te gaan.

Iedere ochtend en avond vaart er een ferry tussen Funchal en Porto Santo, waar je na een tocht van zo’n 2,5 uur aankomt. Eenmaal op het eiland aangekomen zul je zien waarom ze het ook wel ‘Portugal’s Golden Island’ noemen, het 9 kilometer lange zandstrand is vooral in de zomermaanden een ware trekpleister voor toerist en locals. Veel mensen van Madeira kiezen ervoor om daar hun zomervakantie door te brengen, het is zo dichtbij en toch voelt het zo anders om daar te zijn. Mocht je van het eiland willen genieten maar niet zo van de drukte houden, dan is de beste reistijd zo tussen April en Juni en daarna in September/Oktober. Tijdens de schoolvakantie kan het er heel erg druk zijn en is het misschien lastiger om een leuk verblijf te boeken daar.

De eerste keer dat we samen op Porto Santo verbleven is alweer acht jaar geleden. Toen hadden we een pittige overtocht met hoge golven, waar de meeste mensen aan boord niet zo goed tegen konden. Mocht je zelf snel zeeziek worden; er gaat ook dagelijks een vliegtuig tussen Madeira en Porto Santo, zodoende duurt de overtocht nog maar 15 minuten in plaats van 2,5 uur. Ideaal als je niet zo van boottochtjes houdt.

Ilha Dourada

Afgelopen maand was Dave met de motorclub voor twee nachtjes naar het eiland afgereisd om daar met hun motoren heerlijk te toeren. Het eiland is niet groot, slechts zo’n 42km², dus erg lang kun je er niet rijden, maar het is zeker de moeite waard om een keertje te bezoeken. Met mooi weer kun je er heerlijk over het lange strand wandelen om ’s avonds in een van de restaurantjes te genieten van het geluid van de golven. Wanneer je niet met de motor overkomt kun je te voet of met een auto de boot op. Op het eiland zelf is alles makkelijk bereikbaar. Er zijn een aantal leuke wandelingen te doen, er is een mooie golfbaan waar je kunt spelen met uitzicht op de oceaan en genoeg restaurants om uit te kiezen. Met de club hadden ze een groot huis gehuurd, vanuit waar ze met de motoren het eiland konden verkennen. Aan het einde van de dag een barbecue met de nodige biertjes en het recept voor een goed weekend was daar.


Volg ons op Instagram & Facebook voor meer nieuws vanaf Madeira!