Arco da Calheta: Ilhas Desertas

De Ilhas Desertas, letterlijk vertaald de ‘verlaten eilanden’ is een archipel van drie kleine eilandjes die voor de kust van Madeira liggen. Het zijn onbewoonde eilanden, op een stuk of drie rangers na welke er een aantal weken achter elkaar verblijven om onderzoek te doen. Afgelopen maand werden wij door vrienden uitgenodigd om een boottrip te maken naar één van deze eilanden.

De eilanden liggen op ongeveer 30 kilometer uit de kust, waar we na een tocht van ongeveer drie uur aankwamen. Voor de kust van het eiland ‘Deserta Grande’ konden we heerlijk snorkelen en zwemmen en met een klein bootje mocht je aan land met de gids. Helaas had net de dag ervoor een landverschuiving plaatsgevonden waardoor de tour op het eiland ingekort was, maar er wordt verteld over het leef- en broedgebied van verschillende vogels en ook over de monniksrobben welke daar leven. Het schijnt dat er ook een unieke soort spin zich heeft gevestigd op dit eiland, de Madeirense wolfspin, deze hebben we gelukkig niet ontmoet, haha.

Na een heerlijke zelf meegebrachte lunch aan boord, was er nog tijd om even af te koelen en een verfrissende duik te nemen in het super heldere water. Hierna was het tijd om weer richting Madeira te zeilen/varen. Onderweg is de kans heel groot dat je dolfijnen en/of walvissen spot, dit geluk hadden wij deze keer niet, maar we hebben wel een mooie zeeschildpad kunnen spotten.

Het is sowieso een aanrader om een mooie boottocht te maken wanneer je hier op Madeira verblijft, of dit nu een trip is naar de Ilhas Desertas, een dolfijnen/walvissentrip of een tochtje naar Calhao da Lapa, het is prachtig om Madeira vanaf het water te kunnen bewonderen. De ruige kustlijn en hoge kliffen maken het dat je je heel erg nietig kunt voelen. Vanuit de haven van Calheta vertrekken er bij goed weer dagelijks verschillende boten, de kans dat je hier rond het eiland dan ook dolfijnen en walvissen spot met deze trips is ontzettend groot. Ook fijn om te weten is dat er goed wordt opgelet dat de boten niet te dichtbij/te lang bij de dieren blijven, zodat ze zo min mogelijk gestoord worden.

Wij zijn nu inmiddels al een aantal keren mee geweest op een boot hier rond Madeira en het blijft iedere keer weer prachtig. Je ontdekt steeds weer nieuwe dingen. Misschien toch maar eens nadenken om een eigen (zeil)boot aan te schaffen? Wie weet.

Tot de volgende keer, liefs van Dave & Anne