Arco da Calheta: Netwerken in het Buitenland

Wonen en werken in het buitenland is voor veel mensen een aantrekkelijk idee. Vaak omdat het de combinatie is tussen een soort van ontdekken, vakantie en geld verdienen tegelijk. Als je er goed over nadenkt een ideale combinatie eigenlijk. Vaak werken mensen om dingen te kunnen doen die niet tijdens het werk kunnen gebeuren, omdat vaak voorkomt dat de locatie van deze twee niet op hetzelfde geografische punt liggen.

De laatste jaren is het remote werken erg in trek gekomen doordat veel functies ook gedaan kunnen worden vanaf een andere locatie dan het kantoor of bedrijf waar deze baan is begonnen. Vooral sinds het begin van de COVID-19 pandemie is Madeira erg in trek gekomen voor mensen die dit ‘nieuwe werken’ al omarmd hadden. Mede door het zachte klimaat en schitterende natuur bleek Madeira een goede keuze.

Ook het feit dat na amper zeven weken alle horeca en winkels weer open mochten was uiteraard een bijzonder aangename situatie. Weliswaar met inachtneming van de geldende regels, maar het openbare leven was daardoor eigenlijk redelijk snel weer op gang. Zeker met de situatie zoals deze was in bijvoorbeeld andere landen werd Madeira erg populair bij de remote werkers. Al snel werd er ingesprongen op deze nieuwe reiziger en werden long term contracten aangeboden voor huurwoningen en appartementen.

De ‘digital nomad’ werd deze zelfstandige reiziger wel genoemd en heeft op het eiland veel reuring teweeg gebracht. Doordat veel van deze digital nomads vaak zelfstandig zijn en ook zonder partner reizen werden er al vlot communities opgezet om iedereen met elkaar in contact te brengen. Om ideeën te delen, samen te werken of gewoon te ‘connecten’ om samen het leven op Madeira te delen. Ook voor ons als vaste bewoners een schitterende ontwikkeling omdat er nu ook na de pandemie nog steeds veel activiteiten zijn op gebied van feestjes, uitgaan, ontdekken van de natuur en delen van kennis op welk gebied dan ook.

Het heeft Madeira tot op de dag van vandaag veel gebracht op het gebied van gezelligheid en digitale ontwikkeling. Digital nomads die de mooiste filmpjes en informatie online zetten op hun eigen websites en social media geven echt een boost aan vooral de jonge reizigers tegenwoordig. Madeira was tot een aantal jaren minder bekend onder het jonge publiek. Door de innovatieve filmpjes met 360 camera’s of drones werd Madeira een nieuwe hotspot voor de jonge reiziger en stellen die wel eens wat anders wilde. Meer natuur, puur leven en ontdekken van een nieuwe plek.

Dagelijks komen er nieuwe berichten online van nieuwe of tijdelijke bewoners die graag in contact willen komen met andere eilandbewoners. Om te ‘connecten’ of gewoon van elkaar te leren.

Websites en forums op facebook kunnen de nieuwe of tijdelijke bewoner van dienst zijn.

Digital Nomads Madeira -voor shared workspaces and communities
Nederlanders op Madeira (Facebookgroup)
Het leven op Madeira volgens Gerry Sluiter
Nederlandse bloggers Madeiramazing

Het mooie is dat wij en onze vrienden hier veel in kunnen betekenen. Ook de inmiddels opgebouwde forums op Facebook zijn hier een uitkomst in. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die graag een medewandelaar zoeken waarmee ze de bergen in kunnen. Of een tafelgenoot om mee te lunchen. Juist ook voor de singles is het nu ontzettend gemakkelijk om te connecten. En het gebeurd zo makkelijk nu, echt mooi en fijn om te zien. Er ontstaan online gidsen die voorheen hier als digital nomad werkten en nu een verzameling van informatie aanbieden naar aanleiding van hun eigen onderzoek om anderen mee te kunnen helpen. Wij merken dat de Madeirense bevolking deze ontwikkeling omarmd en dit ook laat merken in het dagelijkse leven.

Samen met anderen een hele dag de bergen in en daarna samen lunchen. Het maakt herinneringen en brengt nieuwe vriendschappen. Madeira is voor veel mensen als een warm bad op gebied van gastvrijheid. De omgang met elkaar en het willen delen van deze plek in de Atlantische oceaan is een gemeenschappelijke deler voor vaste en nieuwe bewoners. Best wel anders dan veel mensen inmiddels ervaren de laatste jaren in hun eigen omgeving in Nederland, Duitsland en daarbuiten. Met veel plezier hebben wij met z’n tweeën al kunnen bijdragen aan de overstap voor enkele Nederlanders die hier nu een huis hebben en zijn gaan wonen. Uiteraard kun je op op onze eigen website ook terecht voor een goed advies of persoonlijk blog met ervaringen uit eigen hand.

Netwerken in het Buitenland

Zelf hebben we hier al verschillende activiteiten gehad waar we nog steeds goede vrienden aan over hebben gehouden. Van canyoning tot moonlight harvesting van druiven in de wijngaarden boven Funchal. Een padelgroepje met vier nationaliteiten of een motorclub met meer dan zes verschillende nationaliteiten is hier geen uitzondering. Prachtig mooi om te zien hoe dat hier werkt!

Voor wie naar Madeira komt is het gevoel vaak als thuiskomen. Zelfs al waren ze nog nooit hier geweest. Wie weet zien we elkaar hier op Madeira. Als gast van ons, of gewoon ergens op een terrasje onder het genot van een goede koffie.

Liefst van Anne & Dave