Recept: Camarão Frito

Een schaal vol heerlijke garnalen. Zo simpel om zelf te maken, dat ik er eigenlijk nooit eerder aan heb gedacht om het recept te delen. Je komt ze regelmatig tegen op de kaart in Portugal. Je bestelt de garnalen dan meestal op gewicht, dus de prijs die vermeld staat is per kilo. Wij eten dit met enige regelmaat, of we nou in Portugal of in Nederland zijn. En vaak maak ik het gewoon zelf.

Wij eten dit met z’n tweeën op, maar afhankelijk van wat je erbij serveert kan drie personen ook makkelijk. Tip: als de Lidl Portugese weken heeft, hebben ze soms ook doosjes garnalen (800 gram).

Ingrediënten

800 à 1000 gram grote garnalen (ongepeld)
olijfolie
6 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
piri-piri
citroen
zout & zwarte peper

Bereiding

In het geval van garnalen uit de diepvries: haal deze dan ’s ochtends vast uit de vriezer om rustig te ontdooien.

Begin met het insnijden van de garnalen. Snijd met een scherp mesjes het lijfje in over de hele lengte van de rug. Haal dan gelijk het darmkanaal eruit. Als je alle garnalen hebt ingesneden spoel je ze even goed af met koud water en strooi je er wat zeezout over.

Zet een grote koekenpan op het vuur. Giet hierin voldoende olijfolie zodat de gehele bodem rijkelijk bedekt is en verwarm op redelijk hoog vuur. Plet met een mes de knoflooktenen (met schil en al) en voeg ze samen met de laurierblaadjes toe aan de olie. Zodra de olie goed op temperatuur is leg je de garnalen (waarschijnlijk past ongeveer de helft) in de pan. Bedek de hele bodem met één laag. Voeg nu het sap van een halve citroen en een paar drupjes piri-piri toe. Schud de pan even wat heen en weer en maal er wat verse zwarte peper over.

Zodra de garnalen goed roze zijn aan de onderkant kun je ze voorzichtig omdraaien. Zet vast een ruime schaal klaar om de garnalen in/op te doen. Proef met een klein stukje brood even iets van de olie in de pan. Breng indien nodig op smaak met zout, peper, citroen en/of iets meer piri-piri. Zodra ook de andere kant goed gaar is schep je de eerste lading uit de pan en in de schaal.

Voeg iets extra olijfolie toe aan de pan en bak de andere helft van de garnalen (in dezelfde olie als de eerste lading) gaar. Ook deze draai je uiteraard halverwege als ze mooi roze zijn om. Zodra de tweede portie bijna klaar is doe je de eerste helft gebakken garnalen weer bij in de pan. Schep ze goed om, zodat alle garnalen even kort en gelijkmatig worden verwarmd. Draai dan het vuur uit. Check of er genoeg olijfolie in de pan zit om later je brood in te dippen. Zo niet voeg dan iets meer toe en check wederom of hij nog lekker op smaak is.

Schep alle garnalen in de schaal, verwijder de knoflook en de laurierblaadjes, en giet er de olijfolie waarin je ze hebt gebakken overheen. Serveer direct met extra partjes citroen voor de liefhebber. Lekker met torradas en een groene salade. Eten doen we met de vingers. 😉

Bom apetite!

Variatietips: Voeg op het laatste moment een scheut bier toe aan de pan, vlak voor je het vuur uitdraait.

Camarão Frito

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.