Recept: Caril de Polvo

Caril is het Portugese woord voor curry. Het is dus een recept voor een soort octopus curry. Misschien wat onverwachts, maar curry is geheel niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde lange tijd tot het Portugese koninkrijk, evenals de regio Daman en Diu. En zo kwam deze caril de polvo ooit ergens tot stand.

Belangrijk bij dit soort recepten is om zelf te kijken naar de verhoudingen tussen de saus, de octopus en de rijst. Smaken kunnen hierin nogal verschillen, dus kies voor de verhouding die jij lekker vindt! Vraag, om het jezelf niet al te moeilijk te maken, of de visboer de octopus voor je schoonmaakt. Goed voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

één octopus (ong. 1 kilo)
400 ml kokosmelk
150 ml witte wijn
1 courgette
1 ui
2 tenen knoflook
1/2 rode paprika
1 appel (goudreinette)
2 theelepels geraspte verse gemberwortel
1 eetlepel tomatenpuree
1 volle eetlepel currypoeder
1 laurierblaadje
4 eetlepels olijfolie
bosje verse koriander (of peterselie)
zout & peper
piri-piri naar smaak of een vers rood pepertje

Bereiding

Zorg dat je je verse inktvis eerst invriest voor je hem gebruikt! Dit verkleint de kans op taaie stukken.

Haal de inktvis de avond voor je hem wilt gaan klaarmaken uit de diepvries en laat rustig ontdooien.

Spoel hem goed af onder koud stromend water. Doe de gehele octopus in een pan en voeg daar de ongepelde ui aan toe. Ook dit helpt om het gerecht mals te houden. Vul de pan met water tot de octopus net niet helemaal onder staat en breng rustig aan de kook. Kook hem vervolgens met het deksel op de pan, op laag vuur een minuut of veertig. Haal de octopus dan voorzichtig uit het water en leg hem apart om wat af te koelen. Gooi het kookvocht niet weg!

Zet een ruime hapjespan of wok met hierin de olijfolie op het vuur en verwarm rustig. Snipper je ui, pers de knoflook, rasp de gemberwortel, snijd de paprika en courgette in reepjes/halve maantjes en je appel in kleine blokjes. Voeg dit alles vervolgens toe aan de pan. Ook het laurierblaadje en het fijngesneden pepertje (of wat piri-piri) kunnen er nu bij. Roer alles even goed door en bak op laag vuur glazig.

Snijd in de tussentijd de octopus in stukken, niet te groot, niet te klein. Zodra alle ingrediënten in de pan gaar en glazig zijn schep je de tomatenpuree erdoor. Dan gaat vervolgens de volle eetlepel currypoeder erbij en de stukken octopus. Meng alles weer goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. 

Blus vervolgens af met de witte wijn en giet daarna het kookvocht van de octopus bij in de pan. Kook dit ongeveer vijf minuten, met het deksel op de pan, op laag vuur. Na die vijf minuten gaat de kokosmelk erbij, roer uiteraard weer even goed door. Proef de saus en breng indien nodig op smaak (met zout, peper, piri-piri en/of currypoeder). Vervolgens kook je alles op middelhoog vuur nog een minuut of 10 à 15 door. Snijd je koriander (of peterselie) fijn. Voeg als de saus klaar is als ‘finishing touch’ de koriander toe, roer kort door en haal van het vuur. Serveer met droge rijst.

Bom apetite!

Variatietip: vervang de wijn ook eens door bier, voor een iets andere smaaksensatie.

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.