Carne de Porco à Alentejana

Varkensvlees en zeevruchten in één pan een rare combinatie? Dacht het niet! Ons culinaire reisje gaat vandaag naar de Alentejo, waar vlees en zeevruchten zonder problemen worden samengebracht in het heerlijke lokale gerecht Carne de Porco à Alentejana. Zoals je weet gaat het er in de Alentejo altijd kalmpjes aan toe, dus trek maar lekker wat tijd uit voor het volgende recept.

Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om dit hoofgerecht te maken, maar je moet wel een beetje tijd (en dus misschien geduld) hebben. Een lastig ingrediënt is de massa de pimentão, een gekruide pasta van rode paprika die bij veel gerechten wordt gebruikt. Dit koop je in Portugal gewoon in potjes, maar als je deze niet hebt, kun je het ook zelf maken. Een voorbeeld van een recept vind je hier.

Dit recept is genoeg voor 4 à 5 personen.

Ingrediënten

1 kilo varkenshaas
1 kilo kokkels (Amêijoas of Berbigão)
500 ml witte wijn
Aardappels
4 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
Massa de pimentão (een soort paprika pasta)
Koriander
Zeezout
Peper
50 ml zonnebloemolie
50 ml olijfolie

Bereiding

Was als eerste de kokkels in ruim zout water. Je kunt ze prima een uur of twee laten weken/schoonspoelen, je wilt immers geen zand in je eten. Snijd ondertussen de varkenshaas in blokjes. Doe de blokjes in een grote kom en pers de knoflook erboven uit. Voeg hier verder de laurierblaadjes, twee eetlepels massa de pimentão, zout en peper aan toe. Meng alles goed en voeg de witte wijn toe. Laat dit nu minstens twee uur (iets langer is beter) staan zodat de smaken in kunnen trekken.

Schil de aardappels (de hoeveelheid is enigszins afhankelijk van het aantal personen) en snijd ook deze in blokjes. Frituur de aardappelblokjes tot ze goudbruin zijn. Strooi er een beetje zout overheen.

Pak een grote koekenpan en doe hier de zonnebloemolie en olijfolie in. Giet het vlees af, maar bewaar de marinade. Voeg zodra de pan goed heet is het vlees toe. Bak dit voor ongeveer 5 minuten, voeg dan de marinade toe en laat wederom zo’n 5 minuten bakken. Giet ondertussen de schelpjes af en doe ze bij in de pan. Laat alles rustig doorkoken totdat de schelpjes openen (ook zo’n minuut of 5). Nu gaat de fijngesneden koriander erbij. Zet daarna het vuur uit.

Pak wat diepe borden en schep eerst de aardappelblokjes op en hier overheen het vlees/schelpjes mengsel. Vergeet ook de saus niet! Serveer met partjes citroen en stevig brood (om de saus op te deppen).

Bom apetite!