Recept: Carne de Porco à Setubalense

De bekendste variant van dit gerecht is toch wel de ‘Carne de Porco à Alentejana‘. Gevolgd door de ‘Carne de Porco à Portuguesa‘. Maar ook Setúbal heeft een ‘eigen’ recept. Deze Carne de Porco à Setubalense draait net als de versie uit de Alentejo om een combinatie van vlees en vis/zeevruchten. Maar de basis voor al deze heerlijkheden is gelijk: blokjes/stukjes varkensvlees en aardappelblokjes aangevuld met andere smakelijke zaken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder voor het recept!

Een enigszins lastig ingrediënt is misschien de massa de pimentão, een gekruide pasta van rode paprika die in veel gerechten wordt gebruikt. Dit koop je in Portugal gewoon in potjes, maar als je deze niet hebt, kun je het ook zelf maken. Een voorbeeld van een recept vind je hier.

Goed voor ongeveer 3 à 4 personen.

Ingrediënten

500 gram doorregen varkensvlees
250 gram garnalen (na het pellen)
6 flinke aardappels
200 ml witte wijn
1 paprika (groen of rood)
1 ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel massa de pimentão
1 eetlepel boter

1 bouillonblokje vlees

Bereiding

Begin ‘s ochtends met de voorbereidingen voor de Carne de Porco à Setubalense.

Snijd om te beginnen je varkensvlees in blokjes iets groter dan een dobbelsteen. Pak een ruime kom en doe hier de wijn, geperste knoflook en de massa de pimentão (je kunt eventueel ook nog een laurierblaadje toevoegen) in, roer even goed door elkaar en voeg de blokjes varkensvlees toe. Schep alles goed om en laat een paar uur marineren.

Schil je aardappels en snijd ze in blokjes ter grootte van je varkensvlees. Pel de garnalen en zet apart. Snijd de ui en paprika in halve maantjes. Zet een grote koekenpan op het vuur met hierin een hele flinke scheut olijfolie, de boter, de ui en de paprika. Voeg naar smaak zout, peper en wat piri-piri toe (indien gewenst). Bak op niet al te hoog vuur glazig. Schep je vlees uit de marinade en laat goed uitlekken. Gooi de marinade niet weg!

Zodra de ui glazig is, gaat het vlees bij in de pan. Draai het vuur naar middelhoog en bak het vlees licht bruin. Frituur in de tussentijd de aardappelblokjes goudbruin en gaar. Laat de aardappelblokjes als ze klaar zijn goed uitlekken op wat keukenpapier.

Blus, zodra het vlees een mooie kleur heeft, af met de marinade en voeg het bouillonblokje toe. Roer goed door en laat dit even koken. Proef of er eventueel nog zout en/of peper bij moet. Laat het vocht/de saus rustig wat inkoken. Niet te veel, anders heb je straks geen saus!

Voeg zodra het vocht wat is ingekookt de garnalen toe en roer wederom goed om. Heb je te weinig saus? Voeg dan een extra scheutje wijn toe aan de pan. Zodra de garnalen mooi roze en gaar zijn schep je de gefrituurde aardappelblokjes bij in de pan. Hussel/schep alles voorzichtig door elkaar en serveer direct.

Serveer de Carne de Porco à Setubalense met partjes citroen, Portugese tafelzuren en stevig brood (om de saus op te deppen).

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.