Bijzonder Slapen: Casa Augusto Rosa

Airbnb heeft zo zijn voor en nadelen. Maar een van de voordelen is toch wel dat er echt hele bijzondere plekjes op te vinden zijn. Soms moet je er gewoon even voor gaan zitten en lekker een avondje zoeken naar je volgende leuke slaapplek. Zo ook dit plekje in Lissabon. Midden in Alfama kom je dan ineens dit pareltje tegen! De foto’s zien er geweldig uit. Azulejos, mooie kleurtjes, een patio en gietijzeren balustrades.

En die muurschilderingen maken het plaatje helemaal compleet! Niks geen strakke moderne, dertien in een dozijn accommodatie. Verder is het ideaal gelegen, op loopafstand van de Sé de Lisboa. Te midden van alle heerlijke kneuterigheid die Alfama heet, trammetje 28 passeert gewoon voor de deur! De kamers aan de straatzijde (voordeliger) zullen wellicht iets rumoeriger zijn dan die aan de achterkant, maar het is geen super grote/drukke weg. Toch iets om rekening mee te houden als je net als mij graag met het raam open slaapt.

Grappig is dat als je verder kijkt, het van een Belg blijkt te zijn. Hoe komt die hier zo terecht?! Het blijkt dat hij in 1990 verliefd werd op Lissabon tijdens een vakantie. Betoverd door het licht en de sfeer wou hij ooit dan ook in deze stad wonen. Alfama sprak hem het meeste aan. Maar in Alfama hebben niet veel huizen een terras of hogere plafonds, en dat had toch de voorkeur… Dus werd er in eerste instantie gezocht aan de noordkant ervan. Dat zijn maar een paar straten dus het aanbod was klein. Groot was dan ook de verrassing toen hij dit plekje ontdekte op Rua Augusto Rosa.

We werden ontvangen door een vriendelijke dame. Onder het genot van een drankje en een babbeltje werd alles rustig uitgelegd. We kregen onze kamer te zien en namen de sleutels in ontvangst. Zij is ook gelijk je contactpersoon tijdens je verblijf. De eigenaren wonen er niet permanent, maar zijn er regelmatig te vinden. Poeh, even genieten van waar we zitten voor we op pad gaan! Na een drukke dag op ontdekking in de stad is het overigens heerlijk toeven op de patio voor een klein rustmomentje. Even genieten van de late middagzon, rustig een boek lezen, of lekker een fris drankje drinken en weer opladen voor de avond.

Het zijn de details die het plaatje hier compleet maken. Het pand werd gekocht van een oude dame (van 91) en een aantal familiestukken die al generaties in de familie waren konden ook overgenomen worden. In elke kamer hing bijvoorbeeld een lamp die ze konden overnemen en de stijl hiervan zorgde vervolgens voor inspiratie voor het inrichten van de verschillende kamers. De kamer in het midden had een luchter uit de jaren 20 en dit inspireerde tot een Art Deco kamer. De Queen Anne en Dona Maria II kamer zijn ingericht met typisch Portugese meubels, met een verlangen naar een vorstelijk verleden. Beide kamers hebben de originele luchters uit 1900 in koper en kristal.

’s Ochtends kun je voor het ontbijt kiezen uit drie soorten luxe ontbijtgranen, met melk of sojamelk. De verschillende soorten thee en koffie komen van Casa Pereira, waar een oude man de grootste zorg besteed aan het malen en verpakken. De aanwezige shampoo, douche gel en conditioner zijn van Real Natura, natuurlijke Portugese producten gekocht in een schattige drogist in Baixa. Nou is dit allemaal natuurlijk al geweldig. Maar… de bedden! Die liggen geheel on-Portugees goddelijk! Alleen daarom wil je hier al slapen. Er zijn drie verschillende kamers te boeken, waarvan één met eigen badkamer. De overige kamers hebben een gedeelde badkamer. De keuken en patio deel je met zijn allen.

Tijdens de grote verbouwing, die ze nu bekostigen met de verhuur van kamers, hebben ze alle werkzaamheden bewust laten uitvoeren door kleine Portugese ambachtslieden. Zo lieten ze nieuwe houten ramen maken naar model van de oude, waar het originele 18de eeuwse beslag opnieuw in verwerkt werd. Ze ontdekten bij toeval de geweldige fresco’s in de woonkamer onder lagen verf (wie schildert daar nu overheen?!), die natuurlijk zorgvuldig gerestaureerd werden. En de overige muren werden niet beschilderd maar bepleisterd met oude technieken. Ik word blij van dit soort dingen!

Als kers op de taart verrassen ze gasten (vanaf een bepaald bedrag aan verblijfskosten) met extra Portugese artikelen die het verblijf nog aangenamer maken. Denk hierbij aan Couto tandpasta, een flesje Ginjinha, badjassen afgestemd op het seizoen, een setje ansichtkaarten, douchemutsen en een heerlijk stuk lavendel zeep van Ach Brito. Dit staat nergens vermeld, dus het is echt een onverwacht extraatje! Mocht je hier willen slapen, vermeld dan Saudades de Portugal bij het boeken via hun website en je krijgt dit vip-pakket cadeau!

Rua de Augusto Rosa 7, Lissabon

Meer weten over dit pareltje in Lissabon? Neem dan een kijkje op Airbnb of de website (voordeligere optie)!