Bijzonder Slapen: Casa da Calçada Relais & Chateaux

De eerste nacht na aankomst sliepen we voor het gemak in een hotel op de luchthaven. Voor de tweede nacht hadden we iets specialers uitgezocht. En wel het boutique hotel Casa da Calçada Relais & Chateaux in Amarante. Een prachtig gebouw dat in de zestiende eeuw werd gebouwd als een van de belangrijkste paleizen van de graaf van Redondo. Door de originele barokke stijl en de romantische decoratie werd het gebouw door de Portugese regering uitgeroepen tot pand van relevant architectonisch, historisch en cultureel belang.

Casa da Calçada Relais & Chateaux

Tijdens de Franse invasies vestigden de geallieerde troepen van Portugal en Engeland zich in het pand. In 1880 werd António do Lago Cerqueira, een van de belangrijkste politieke leiders van de Eerste Republiek van Portugal, geboren in het paleis dat destijds eigendom was van zijn familie. Door hem werd het paleis aan het begin van de 20ste eeuw een productieve ontmoetingsplaats voor politici en intellectuelen. In 2001 is het pand volledig gerestaureerd en omgetoverd tot een 5-sterrenhotel. De inrichting en aankleding zijn geheel in stijl met het gebouw.

Alsof dat allemaal al niet genoeg reden was voor een verblijf, is de ligging ook nog eens ideaal voor een bezoek aan de stad. In het centrum, aan de Tâmega rivier, met alle bezienswaardigheden op loopafstand. Het prachtige gele pand kan niet missen. Je rijdt door een oude stenen poort de omheinde voortuin binnen, richting de ingang. Bij aankomst worden we welkom geheten en onze koffers worden voor ons naar onze kamer gebracht. Een stukje service waar ik maar moeilijk aan kan wennen… Dat kunnen we toch ook zelf? Onze kamer is super ruim en heeft een fantastisch uitzicht op de rivier, brug, het klooster en de kerk. Hhhmm, hier kan ik toch wel aan wennen…

Casa da Calçada Relais & Chateaux

We maken het ons gemakkelijk en besluiten ons op ons gemak op te frissen voor we wat gaan eten later op de avond. Er wordt lichtelijk onverwacht op de deur geklopt en ik moet dan ook in mijn badjas opendoen… Een meneer met een fles (ter plaatse geproduceerde) gekoelde bubbels en twee glazen staat aan de andere kant van de deur. Een aangename verrassing! Onder het genot van een glaasje maken we ons klaar en genieten we van het mooie uitzicht over een verlichte stad.

Casa da Calçada Relais & Chateaux

In het hotel zelf zit het restaurant Largo do Paço, onderscheiden met een Michelinster. Dit valt niet echt binnen ons budget, dus besluiten we in Amarante zelf te eten. We slenteren heerlijk door de stad onderweg naar ons restaurant. Zo krijgen we gelijk een beetje een idee waar we morgenochtend nog een kijkje willen nemen. Terug in het hotel schenken we nog een glaasje bubbels in en laten we alles even op ons inwerken.

Casa da Calçada Relais & Chateaux

Na de nodige espresso’s op de kamer (er staat een koffiemachine!) schuiven we aan voor het ontbijt. Het wordt geserveerd in buffetvorm, zodat je zelf kunt pakken waar je die dag zin in hebt. We hebben heerlijk geslapen, maar de afgelopen twee dagen waren vermoeiende, lange dagen. Dus beginnen we met nog maar een koffie. Na een heerlijk uitgebreid ontbijt besluiten we onze koffers vast te pakken en uit te checken. Zodat ze de kamer kunnen schoonmaken en wij rustig de tijd hebben om Amarante te gaan verkennen. Dit is geen probleem, de koffers en auto mogen blijven staan tot we klaar zijn om te vertrekken!

Ik kies ervoor om eerst nog een rondje hoteltuinen te doen en een kijkje te nemen bij het zwembad en de wijngaarden. Ze hebben namelijk achter het hotel, tegen de heuvel op, hun eigen wijngaarden. Hier worden vervolgens ook daadwerkelijk wijnen van gemaakt, die in het hotel te koop zijn. Het weer is niet geweldig, maar ik krijg een aardig idee van de bijzondere ligging van het hotel.

Aangezien het hotel in 2001 is geopend, is het nu in 2022 hier en daar wat verouderd cq. aan modernisatie toe. Het gaat binnenkort dan ook voor een jaar dicht voor een grondige renovatie/opknapbeurt. Dus wil je hier graag een nachtje verblijven, houd hier dan rekening mee! Ons verblijf was nu al heerlijk, maar ik zou graag nog eens terug na de renovatie om te zien wat ze met het gebouw en de kamers hebben gedaan.

Voor meer informatie en/of boekingen neem eens een kijkje op de website of Booking.com.