Bijzonder slapen: Casa das Penhas Douradas

Dit designhotel ligt in de hoge bergen van de Serra da Estrela, op 1500 meter hoogte, in een oase van rust. Ik zie mij hier wel een paar maanden per jaar op adem komen. Beetje wandelen door de bergen, beetje tikken op mijn laptop achter het bureau van mijn kamer, beetje dutjes doen in de spa…

Ik logeerde in het Casa das Penhas Douradas in mei. Dat is normaal gesproken zo’n beetje de maand waarin de eerste tekenen van zomer zich laten zien in Portugal, maar dit jaar was het een beetje anders. Terwijl vijfhonderd meter hoger nog altijd een dik pak sneeuw lag, waren de luchten om het hotel grijs en dreigend. Een dikke laag, watterige wolken hing rond de bergen. In Nederland was het heerlijk zomerweer, maar ik zat bij de open haard. Bijzondere ervaring.

Casa das Penhas Douradas

Wat voor mij het Casa das Penhas Douradas zo speciaal maakt is de inrichting. Wat direct opvalt is het vele gebruik van producten van het merk Burel. De warme, zachte Burel-stoffen geven een totaal andere sfeer aan design, wat vaak zo strak en koel kan voelen. Al dat Burel is overigens niet toevallig, want de eigenaar van het hotel is ook de eigenaar van de Burel fabriek, niet ver van het hotel. Dat is dan meteen een leuk uitje als je hier slaapt!

Verder draagt ook het kleurgebruik bij aan de warme, rustgevende sfeer. Er is veel bruin hout, opgefleurd met donkerrood, donkerblauw of oud roze. En dan de accessoires: schaatsen, ski’s, prachtige schilderijen, heel veel geweldige koffietafelboeken, het klopt allemaal precies. Zelfs het licht in de gang naar de hotelkamers heeft iets magisch. Het Casa das Penhas Douradas heeft als doel te voelen alsof je thuis bent en dat lukt wonderwel met de ruime, gezellig ingerichte huiskamers. Hier komen de gasten ’s avonds voor het diner bijeen om een aperitief te drinken en met een amuse geprikkeld te worden voor het aanstaande diner.

Casa das Penhas Douradas

Het eten is overigens ook heerlijk. Een chef-kok uit Lissabon is bij de start van het hotel overgekomen om de lokale werknemers te leren een topkeuken neer te zetten. Ik eet een heerlijke bloemkoolsoep (en realiseer me dat je eigenlijk zelden bloemkool krijgt in Portugal), goed op smaak gebrachte zeebaars en een prachtige chocolade parfait.

Is er dan nog iets negatiefs aan dit hotel? Nou ja, je moet er niet zijn als je in de zon wilt bakken bij een zwembad. Of als je in een bruisende omgeving wilt overnachten. Of als je zoekt naar de goedkoopste optie. Dit is een hotel voor rustzoekers, natuurliefhebbers en mensen die houden van bijzondere interieurs. Meer lezen of boeken? Dat kan hier.

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.