Castelo de Elvas

In het hart van de stad, in het oude gedeelte, staat het kasteel. Het kasteel ligt uiteraard op het hoogste punt en je hebt dus een geweldig uitzicht tot diep in Spanje! De meeste mensen bezoeken het fort als ze in Elvas zijn, maar ook dit kasteel en de oude wijk zijn een aanrader. Uiteraard iets minder imposant, maar Elvas heeft zoveel te bieden dat je je er met gemak een dag vermaakt.

Slenter op je gemak door het oude gedeelte richting het kasteel. De kleine nauwe straatjes vol kleurrijke bloempotten zijn een bezienswaardigheid op zich. Er staan netjes bordjes waarop staat aangegeven welke kant je op moet lopen voor het kasteel.

Castelo de Elvas

Dit kleine, maar zwaar versterkte, kasteel is misschien wel het meest door de strijd geharde kasteel in Portugal. Het heeft talloze belegeringen en veldslagen overleefd in zijn lange turbulente geschiedenis. Het kasteel werd puur voor de verdediging gebouwd en had niets te maken met luxueuze koninklijke residenties. Verwacht dan ook dikke massieve muren, hoge kantelen en een solide fundering, met weinig decoratieve kenmerken.

Voor het eerst veroverd op de Arabieren in 1166 door koning D. Afonso Henriques, een paar jaar later werd het weer verloren aan de Arabieren. Het werd uiteindelijk pas heroverd door koning D. Sancho II in 1226. Het kasteel werd in de jaren erop aangepast door de koningen D. Diniz, D. João en D. Manuel, en kreeg uiteindelijk zijn huidige veelhoekige vorm. De donjon (middeleeuwse versterkte woontoren) werd in 1488 herbouwd.

Het is een middeleeuws militair fort, onderdeel van een eerste verdedigingslinie in de Alentejo, samen met de militaire forten van Ouguela, Campo Maior, Olivença en Juromenha. Het wapenplein (Praça de Armas) van het kasteel kun je zien als een soort onregelmatige vierhoek, gedefinieerd door vier muren, geflankeerd door torens in het zuiden, westen en noorden. De Porta da Vila (stadspoort), in het zuidwesten, wordt bekroond door een sluitsteen met het wapenschild van King John II van Portugal, en komt uit op de binnenplaats waar verschillende oudere gebouwen staan. Langs de zuidwestelijke kantelen staat een toren van twee verdiepingen met 12 pijlspleten, afgedekt door een gewelfd plafond.

Je kunt het kasteel bezoeken en rondom over de muren lopen. Je hebt een prachtig uitzicht over Elvas zelf en de heuvel iets verderop met daarop het Forte de Nossa Senhora da Graça. Op de binnenplaats zit ook een klein café waar je eventueel een koffie kunt drinken. Het is geen gigantisch kasteel, dus waarschijnlijk heb je aan een half uurtje genoeg om het te bezoeken. Kaartjes kosten €2,00 per persoon.

Openingstijden:

Zomer
Dinsdag t/m zondag van 9:30 tot 13:00 en 14:00 tot 17:30 uur.
Winter
Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 13:00 en 14:00 tot 17:00 uur.

Gesloten op maandagen – plus op 01 januari, 14 januari, 25 april, 01 mei en 25 december.

Castelo de Elvas

* R. da Parada do Castelo 4 8, 7350-082 Elvas, Portugal