Loulé staat vooral bekend om zijn grote overdekte markthal en de weekmarkt op zaterdag. Maar er is meer te doen en zien dan alleen die markt. Wist je bijvoorbeeld dat er ook een kasteel met Arabische oorsprong staat? Anders dan het Castelo de Silves, dat hoog boven het dorp uit prijkt, is het kasteel van Loulé echt onderdeel van de stad. Je dwaalt door de straatjes en wordt opeens verrast door de muren en torens van een waar kasteel.
Loulé is een van de oudere plaatsen in de Algarve en werd lang geleden gesticht door de Moren. Hun invloed is nog steeds zichtbaar in de smalle straatjes van de stad. Loulé heeft ruim 70.000 inwoners en het is één van de weinig plaatsen in de Algarve waar ze niet van het toerisme leven.
De Romeinen bezetten het gebied als eerste en transformeerden het in een verdedigbaar militair fort en politiek-administratief centrum. De komst van de Moren, in de 8de eeuw (in 715), leidde tot de opkomst van het historische Al-‘Ulya’ (Loulé), bestaande uit een kleine almedina (versterkte stad). De tweede helft van de 12de eeuw was een tijdperk gekenmerkt door grote politieke en militaire instabiliteit. In 1249 veroverde koning D. Afonso III het kasteel van de Moren. Enkele jaren later (rond 1268) had Afonso III het gebied bevolkt na een broodnodige reconstructie en uitbreiding van de muren. Gedurende deze periode werden twee van de belangrijkste torens gebouwd, waaronder de donjontoren. Maar de zes poorten suggereren het bestaan van meerder torens.


Tegen het einde van de 16de eeuw had Portugal zijn onafhankelijkheid verloren. De regio en het dorp Loulé werden opnieuw bedreigd door kustaanvallen van piraten, maar de verdedigingswerken van het kasteel waren al bedreigd en in verval geraakt. Na de nodige restauratie kreeg het kasteel een verdedigende rol en werd de grond rond het gebouw bezet door nieuwbouw. Vervolgens werd een groot deel van het dorp verwoest tijdens de aardbeving van 1755. De torens van het kasteel braken, muren brokkelden af, de kerk en het klooster van Graça stortten in en de parochiekerk liep ernstige schade op.
In de daarop volgende jaren kreeg het kasteel veel te verduren… Uiteindelijk werd het op 20 juni 1924 uitgeroepen tot Nationaal Monument. Op 1 juni 1992 werd het overgenomen door het Instituto Português do Património Arquitetónico. En in 2001 werd een protocol ondertekend tussen de gemeenteraad en de DGEMN om de bescherming en het behoud van onder andere het kasteelterrein te vergemakkelijken.
Het kasteel van Loulé staat op het punt wat de noordwestelijke hoek van de stadsmuren zou zijn geweest. Wat overblijft van het oorspronkelijke kasteel zijn de poorttoren en drie andere torens samen met de muren die ze verbinden. Allen in redelijk goede staat, dit is grotendeels te danken aan de uitgebreide restauratiewerkzaamheden in de 19de eeuw.


De overblijfselen van het kasteel en de muren zijn zichtbaar vanaf verschillende punten in de stad en zijn deels opgenomen in de gebouwen. Het merendeel van de muren is tegenwoordig geïntegreerd in de gebouwen van de groeiende stad, buiten de omtrek van de oorspronkelijke muren. Van het kasteel van Loulé zijn nog enkele delen van de kasteelmuren en een drietal torens over. Deze overblijfselen van het oorspronkelijke kasteel zijn vandaag de dag te bezoeken. Je vindt er enkele ingerichte kamers en het huisvest het archeologische museum van Loulé. Ook kun je de overgebleven torens beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad.


Op de binnenplaats van het kasteel bevindt zich het Stedelijk Museum van de stad (inbegrepen bij de entreeprijs), waar een verzameling fragmenten uit de bronstijd en Romeins aardewerk wordt getoond. Door een glazen vloer zie je interessante opgegraven Moorse ruïnes. Dit witgekalkte gebouw was vroeger het ‘Alcaidaria’, dat tijdens de middeleeuwen de residentie van de gouverneur van de stad zou zijn geweest.
Toen wij het bezochten was de entree gratis, maar normaalgesproken betaal je rond de €1,65 voor een kaartje. Hiervoor kun je dan het museum bezoeken en de kasteelmuren en toren bekijken. Al met al toch een bezoekje waard.
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 09:30 tot 17:30 uur
zaterdag van 09:30 tot 16:00 uur
gesloten op zondag en maandag
* R. Dom Paio Peres Correia 17, Loulé