Cataplana de Borrego

Stof je cataplana maar weer af, we gaan er lekker mee aan de slag dit weekend! Je komt ze veelal tegen met vis, maar ook vleesgerechten kun je er prima in bereiden. Geïnspireerd door de lente, dit keer een smakelijk recept met als basis lamsvlees. Lekker veel groente (voor Portugese begrippen) erbij en smullen maar!

Goed voor zo’n vier personen.

Ingrediënten

1 kg lamsvlees (in stukken)
3 eetlepels massa de pimentão
2 laurierblaadjes
1 theelepel oregano
100 ml witte wijn
1 prei
2 grote uien
60 gram zoete aardappel
600 gram rijpe tomaten
3 eetlepels olijfolie
8 gedroogde Spaanse vijgen (met meel)
1 theelepeltje zout
300 gram broccoli
bosje verse koriander

Bereiding

Begin een dag van tevoren met het marineren van het vlees voor en optimale smaak. Anders kan het ook ‘s ochtend voor je het gaat maken. Zo krijgen de smaken goed de tijd om in het vlees te trekken.

Meng het vlees goed met de massa de pimentão. Voeg hier vervolgens de laurierblaadjes en oregano aan toe en giet de wijn erover. Laat dit nu rustig marineren. Schep af en toe even door/om.

Maak je prei schoon en snijd hem in plakjes. Doe hetzelfde met de uien en zoete aardappel. Dus pellen/schillen en in plakjes snijden. Spoel de tomaten af en snijd ook die in plakjes. Snijd de puntjes van de vijgen.

Verhit twee eetlepels olie in de cataplana en bruin hierin de stukken vlees aan beide kanten (gooi de marinade niet weg). Haal ze dan uit de pan en zet even apart. Leg nu een laagje ui en prei in de cataplana, gevolgd door een laagje zoete aardappel en daarboven op een laagje tomaat. Leg hier de stukken vlees en de vijgen bovenop. Daar bovenop gaan weer laagjes ui en prei, dan zoete aardappel en vervolgens tomaat. Giet dan de marinade van het vlees, de rest van de olijfolie (ongeveer 1 eetlepel) en een snufje zout eroverheen.

Sluit de cataplana en breng aan de kook op hoog vuur. Draai zodra alles kookt het vuur naar middelmatig/laag en laat 45 minuten sudderen. Schud tussendoor af en toe voorzichtig met de cataplana, zonder hem te openen. Snijd je broccoli in stukken en kook gaar tegen de tijd dat de cataplana bijna klaar is. Zodra de 45 minuten om zijn open je heel voorzichtig de cataplana (pas op voor de hete stoom!). Bestrooi met fijngesneden koriander en serveer met de broccoli.

Bom apetite!