Cataplana de Entrecosto

Vandaag hebben we een bijzonder en origineel hoofdgerecht voor je. Het wordt klaargemaakt in de cataplana, de mooie koperkleurige pot met deksel die je vaak tegenkomt in de Algarve. In deze stoofpot kan je werkelijk van alles klaarmaken, hoewel je vis en zeevruchten het meest zult tegenkomen. Wij bereiden vandaag iets heel anders, namelijk cataplana de entrecosto. Lekker!

Entrecosto kennen wij als spareribs. Dat klinkt niet direct Portugees, maar klaargemaakt in de cataplana en met typische Portugese ingrediënten is de  smaak onmiskenbaar.

Dit recept is goed voor ongeveer voor 4 personen.

Ingrediënten

1 kilo ribbetjes (in stukken gesneden)
750 gram aardappels
150 gram chouriço
2 tenen knoflook
1 ui
2 tomaten
1 groene of rode paprika
1 eetlepel massa de pimentão
paprika poeder (mild)
piri-piri
verse peterselie
200ml witte wijn (of bier)
zout & peper
laurierblaadje
olijfolie

Bereiding

Begin op tijd met voorbereiden. Het is het lekkerste als de smaken de tijd krijgen om in het vlees te trekken. Dus marineer de avond van te voren of ’s ochtends.

Snijd het vlees in ribbetjes en en als het lukt ook eenmaal overdwars doormidden. Pak een grote kom en pers hier de knoflook in uit. Voeg daar een snufje zout en peper, de eetlepel massa de pimentão en een scheutje witte wijn aan toe. Roer dit even goed door en doe de ribbetjes erbij. Hussel alles door elkaar en zet opzij om te marineren.

Afhankelijk van welke aardappels je gebruikt kun je ze schillen of in zijn geheel (met schil) bereiden. Snijd ze in blokjes. Zelf vind ik met schil het lekkerste, dit geeft toch wat extra smaak aan je gerecht. Sommige mensen frituren de aardappels en doen ze er op het eind bij. Gezonder is om ze gewoon met de rest mee te garen in de cataplana. Snijd de uien en tomaten in dunne ringen en de chouriço zoals je zelf leuk vindt! Dit kan in plakjes, blokjes, halve maantjes, etc.

Haal je vlees uit de marinade. Bak je ribbetjes mooi bruin in een scheut olijfolie. Hevel ze dan over naar de cataplana en voeg ook de uien, tomaten, aardappels en het laurierblaadje. Bestrooi met wat paprikapoeder en piri-piri en giet de witte wijn en de olijfolie waarin je het vlees hebt gebakken erbij. Je kunt er eventueel ook wat gerookte bacon bijdoen voor een extra twist.

Sluit de cataplana en verhit hem op laag vuur ongeveer 30 minuten. Schud af en toe voorzichtig, hij is heet, met de cataplana (in plaats van het roeren wat je in een pan zou doen). Open hem na het halve uur, pas op voor de hete stoom, en voeg de chouriço toe. Proef of er nog zout of peper bij moet en sluit hem wederom. Laat nu nog zo’n 10 minuten door sudderen. Strooi er vlak voor het serveren wat fijngesneden peterselie overheen.

Bom apetite!