Cataplana de Polvo

Ik vond het wel weer eens tijd voor een lekker cataplana recept! Nou is het jullie vast niet ontgaan dat ik gek ben op alle soorten inktvis. Dus dit keer is dat de basis voor het gerecht. Die octopus combineert vervolgens weer super goed met zoete aardappel. Al zou je dat wellicht niet direct verwachten… Maar het is een typische en traditionele combinatie bij uitstek.

Ingrediënten

1 octopus
5 a 6 zoete aardappels
100 gram bacon
1 grote ui
1 rode paprika
1 groene paprika
2 tenen knoflook
1 chilipepertje
1 laurierblaadje
1 dl olijfolie
1 dl bouillon (van de gekookte octopus)
½ glas witte wijn
paprika poeder
koriander
rozemarijn
tijm
munt
zout & peper

Bereiding

Begin een dag van tevoren met de voorbereidingen.

Kook de octopus de dag voor je de cataplana gaat maken. Doe hem samen met een ui, twee teentjes knoflook  (geplet, met schil) en het chilipepertje, in een ruime pan met water. Kook dit vervolgens zo’n 45 minuten. Haal de octopus voorzichtig uit de hete bouillon en laat afkoelen. Gooi het kookvocht niet weg. Zodra de octopus is afgekoeld kun je hem in stukken snijden (ongeveer 4cm).  Doe dit in een goed afgesloten bakje en zet in de koelkast.

De volgende dag gaan we verder met het samenstellen van de cataplana. Schil de zoete aardappels en kook ze beetgaar in gezouten water. Laat ze rustig wat afkoelen en snijd ze in dikke plakken. Giet een flinke scheut olijfolie in de cataplana en verwarm hem rustig. Voeg dan de in stukjes gesneden bacon toe aan de olie en bak goudbruin. Pel en snijd twee tenen knoflook in plakjes en voeg toe zodra de bacon goudbruin begint te worden.

Snijd je ui in ringen en de paprika’s in smalle reepjes. Voeg dit toe aan de cataplana, samen met het laurierblaadje. Roer alles even door en laat rustig wat garen. Blus af met de witte wijn en breng aan de kook. Dan gaan de aardappels, de stukjes octopus, zo’n 100ml kookvocht/bouillon en een flinke snuf paprikapoeder erbij.

Snijd je verse kruiden fijn (hou de koriander apart) en voeg naar smaak toe aan de cataplana. Sluit de cataplana en kook alles in een kleine tien minuten gaar. Strooi er voor het serveren wat verse koriander overheen.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.