Het welbekende Palácio da Pena maakt onderdeel uit van het Parque da Pena, een bosrijk park van maar liefst 85 hectare. Vroeger was deze heuveltop niets dan rotsen, maar in de negentiende eeuw besloot de prins-gemaal Fernando II er een paleis te bouwen omringd door tuinen. Hij liet meer dan vijfhonderd boomsoorten uit alle hoeken van de wereld naar “zijn” heuveltop komen en maakte daarmee van Sintra het groene wonder dat het tegenwoordig is.
In het westelijk deel van het Parque da Pena werden vroeger de landbouwactiviteiten uitgevoerd en stonden de stallen voor de paarden die hierbij hielpen. Sinds een aantal jaar kun je deze stallen bezoeken en er zelfs een rit te paard maken door het park. Wandel je nog verder westelijk kom je uiteindelijk bij een ander fascinerend gebouw in dit park, het Chalet Condessa d’Edla. Toen koningin Maria II overleed werd deze gravin (Elise Friederike Hensler, een operazangeres waar hij verliefd op was geworden) in 1869 de tweede vrouw van Fernando en voor haar liet hij dit door tuinen omringde alpenchalet bouwen. Hout en kurk zijn de natuurlijke materialen die hier de boventoon voeren.
Samen bouwden ze een chalet en een prachtige omringende tuin op een buitengewoon goed gekozen plek: ver van maar in het zicht van het paleis, vlakbij een dramatische reeks granieten blokken en met uitzicht op zee. Zowel het chalet als de omliggende tuin zijn beïnvloed door de romantische geest van die tijd. Strategisch gelegen ten westen van het Paleis van Pena, werd het chalet gebouwd naar voorbeeld van de bekende houten chalets uit de Alpen die tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw in Europa in de mode waren. De gevel en het interieur zijn qua vormgeving ongeëvenaard. In de tuinen rond het chalet, verzamelden D. Fernando en de gravin van Edla, zoals gebruikelijk was in die tijd, bomen en planten van over de hele wereld. Buiten creëert de tuin rondom het chalet dan ook een exotisch landschap met verschillende hoogtepunten zoals de varentuin van de gravin, de tuin van Joina, het prieel en het stenen labyrint van het chalet.
Na de dood van Fernando in 1885 liet de koning al zijn goederen en bezittingen (inclusief het Moorse kasteel en het Pena paleis) na aan zijn vrouw, de gravin van Edla. Na een gerechtelijke procedure werd Elise uiteindelijk gedwongen het park en het paleis van Pena en het Moorse kasteel aan de staat te verkopen. Wel behield ze het recht om het chalet en de bijbehorende tuin te blijven gebruiken. Ze gaf dit recht op in 1904 en stierf op 21 mei 1929.
Het is een bakstenen constructie bedekt met gips, zo geschilderd dat het houten planken lijken. De ramen, balkons en balustrades zijn versierd met kurk. Alle ruimtes binnen zijn volledig versierd met muurschilderingen, houtsnijwerk en/of azulejos. In de meeste ruimtes staat het gebruik van kurk centraal.
In 1999 werd het Chalet Condessa d’Edla door brand deels verwoest en na vier jaar restauratiewerkzaamheden (die in 2007 begonnen) werd het in 2011 pas weer heropend voor het publiek. Het chalet werd volledig in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Een gebouw dat herinnert aan een van de grootste Portugese liefdesgeschiedenissen. Niet zo groots en imposant als sommige andere bezienswaardigheden in Sintra, maar zeker een bezoekje waard.
Vanaf de ingang van het Parque e Palácio Nacional da Pena is het een kleine twee kilometer lopen naar het chalet. Je slingert je heerlijk een weg door de tuinen en het is makkelijk te vinden door de bordjes te volgen. Als je een kaartje hebt voor het Parque da Pena, zit een bezoek aan het Chalet Condessa d’Edla daar bij in.
* Estrada da Pena, Sintra